Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fallfärdig och farlig lekplats: ”Riv den innan något allvarligt händer”

Rutschkanan har ett stort hål i sig. Nyligen lossnade ett fäste till gungställningen. Lekplatsen på Rydet i Onsala är fallfärdig – och livsfarlig.
– Riv eller rusta upp innan något allvarligt händer, säger Sara Hallbäck.

Hon bor på Skonarevägen tillsammans med sin man och snart femåriga dottern Emilia. Dessutom väntar familjen tvillingar.

– Här i området finns massor av barnfamiljer. Dessutom finns två förskolor i närheten. Många barn kommer hit till lekplatsen, säger Sara Hallbäck.

På långt håll går att avgöra att lekplatsen som erbjuds har sett sina bästa dagar. Klätterställningen ligger på marken med stora flisor som sticker upp.

– Tidigare stack det upp bultar också. Om något barn hade ramlat på dessa, så hade det kunnat bli riktigt illa.

Fäste till gunga lossnade

Men det är inte det enda. För en tid sedan lossnade fästet till barngungan, som används av de allra minsta barnen. En närboende hann se bristen och satte dit det igen.

– Men vi är inga experter på sånt här. Det är inte meningen att vi som inte kan det ska hålla på att laga. Det är ohållbart i längden, säger Sara Hallbäck.

Det kanske allvarligaste felet har rutschkanan. Längst ner är det ett stort fyrkantigt hål där ett lekande barn ganska lätt hade kunnat fastna med foten.

– Det kan bli precis hur illa som helst, en bruten fot eller liknande. Riva lekplatsen vore det bästa, så som det ser ut nu. Barnen kommer ju hit själva ibland och då finns ingen vuxen som kan se över riskerna och vad de gör. Det ligger två förskolor och en skola i närheten och det är väldigt många barn i närheten.

Ett ställe att träffas

Sara och Emilia går inte längre till lekplatsen. Snart kommer ett tillskott till familjen. Eller två. Sara och hennes man väntar tvillingar.

– Då hade det så klart varit skönt att komma hit. Det är ett jättestort område och detta är den enda lekplats som finns, förutom förskolorna, men dit ska vi ju inte gå. En lekplats betyder mycket socialt, man träffar andra föräldrar och barnen får leka, säger Sara Hallbäck.

Ansvarig för lekplatsen är vägföreningen, Rydets vägförening, som är en av landets största. Ordförande är Mats Gröndahl, som även sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

– Det är svårt att ha en uppfattning om lekplatsen. Den tillhör egentligen en villaförening och vad jag förstår så finns inte den längre. Vägföreningen ansvarar för marken, inte för själva lekplatsen, säger Mats Gröndahl.

Innebär det att ni inte kommer göra något åt den?

– Jo, vi kommer att göra något åt den. Kommunen har tydligen fått in klagomål på den och jag har begärt att få reda på hur klagomålen ser ut och få dem till mig, men än har jag inte fått något.

Har du varit där?

– Det är klart jag har varit. Det är en lekplats med gamla prylar och den tillhör någon. Om det är en risk med den, så får vi plocka ner anläggningen.

Finns det en möjlighet att ni rustar upp den?

– Fräscha upp den är inte ett alternativ. Detta är en stor vägförening och jag tror inte det ligger i medlemmarnas intressen att rusta upp en lekplats i området, säger Mats Gröndahl.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.