Halland har högre andel behöriga lärare än rikssnittet. Bilden är en arkivbild.
Halland har högre andel behöriga lärare än rikssnittet. Bilden är en arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Falkenberg har störst andel behöriga lärare i Halland

Enligt en undersökning från Sveriges Lärare är Falkenberg den kommun som har störst andel behöriga lärare i grundskolan i Halland. Falkenberg är också den kommun där andelen ökat mest i länet. Kungsbacka kommun ligger på samma nivå som föregående år.

ANNONS

I en ny undersökning har fackförbundet Sveriges Lärare kollat på hur andelen behöriga lärare i grundskolan ser ut runt om i landet.

Där konstaterar de att Halland i sin helhet, med sina 74 procent, har en något högre andel behöriga lärare i grundskolan än rikssnittet.

Stora skillnader mellan kommuner

Fördelat på kommuner i länet är det dock Falkenberg som toppar listan med sina 75,9 procent behöriga lärare. Det är är knappt 20 procentenheter mer än Hylte kommun som hamnar längst ner på listan.

För Falkenbergs del har kommunen även ökat sin andel med 4,7 procentenheter sedan läsåret 2021 till 2022. Det gör också kommunen till den kommun där ökningen varit störst i länet.

ANNONS

Kungsbacka har högre behörighet än rikssnittet

Strax efter Falkenberg kommer Varberg med 75 procent behöriga lärare. Där har dock andelen gått ned sedan föregående läsår. Kungsbacka kommun ligger knappt lägre än Varberg, på 74,7 procent, vilket är snudd på samma nivå som föregående år.

Jämfört med andra kommuner så är lärarbehörigheten i Kungsbacka relativt hög. På Sveriges Lärares lista är Kungsbacka rankad nummer 63 bland landets 290 kommuner. Men Johanna Jaara Åstrand, ordförande för organisationen, säger att andelen behöriga lärare generellt sett behöver öka.

”Även om behörigheten i Kungsbacka är högre än i många andra kommuner är läget i landet allvarligt. Lärarbristen får förödande konsekvenser för kvaliteten på svensk skola och drabbar såväl de befintliga lärarna som eleverna”, säger hon i ett uttalande på förbundets hemsida.

Andel behöriga lärare i grundskolan (Källa: Sveriges Lärare)

KommunLäsår 2022/23Läsår 2021/22Förändring i procentenheter
Falkenberg75,9%71,2%+4,7
Varberg75,0%77,5%–2,5
Kungsbacka74,7%74,9%–0,2
Laholm74,6%74,4%+0,2
Halmstad72,9%72,7%+0,2
Hylte55,3%58,1%–2,8

LÄS MER:Vandaliserade bil och bröt sig in i skola i Kullavik – ville åka fast

LÄS MER:Här är utbildningen där du garanterat får jobb direkt

LÄS MER:Ex-ministern om den stora utmaningen för skolorna

ANNONS