Skolchefen Maria Andersson har tillsammans med Kungsbacka kommun beslutat att följa Arbetsmiljöverkets rekommendationer att förse alla kommunala förskolor med visir och munskydd. Foto: Pressbild/Arkivbild
Skolchefen Maria Andersson har tillsammans med Kungsbacka kommun beslutat att följa Arbetsmiljöverkets rekommendationer att förse alla kommunala förskolor med visir och munskydd. Foto: Pressbild/Arkivbild Bild: moestedtc

Förskolepersonal ska utrustas med munskydd och visir

Kungsbacka kommun har beslutat att köpa in munskydd och visir som ska delas ut till alla kommunala förskolor. Detta för att personalen ska kunna skydda sig om ett barn skulle visa tecken på coronasmitta.

ANNONS
|

Beslutet togs i måndags av Maria Andersson, skolchef för förskola och grundskola i Kungsbacka. Detta med bakgrund av Arbetsmiljöverkets krav på skyddsutrustning på en förskola i Jämtland i förra veckan, där ett skyddsombud slog larm om stor oro bland personalen på en förskola i Hackås i Bergs kommun.

Skyddsombudet var orolig för ökad smittspridning på arbetsplatsen och ville därför att man skulle köpa in munskydd och skyddsutrustning för att skydda personalen på förskolan. Efter att kommunen först avvisat förslaget, drevs frågan vidare till Arbetsmiljöverket som gick på skyddsombudets linje.

Förebyggande syfte

Kungsbacka kommun har nu beslutat att följa Arbetsmiljöverkets rekommendationer och köpa in munskydd och visir till alla kommunala förskolor.

ANNONS

– Det är egentligen inte så dramatiskt som det låter. Utan vi gör det här i förebyggande syfte, så att det ska finnas munskydd och visir i förskolornas förråd, om det skulle vara så att ett barn skulle visa tecken på att ha insjuknat under dagen, säger Maria Andersson.

– Vi har också gått igenom Arbetsmiljöverkets övriga rekommendationer hur vi då ska agera, tills vårdnadshavaren kan hämta sitt barn så fort som möjligt.

Vistas utomhus

Arbetsmiljöverket rekommenderar då att man i händelse av misstänkt smitta i möjligaste mån låter barnet vistas utomhus eller vila i ett avskilt rum från de andra barnen.

– Men de kan ju finnas tillfällen då personalen också behöver ha nära kontakt med ett smittat barn och det är inför detta vi vill vara beredda, även om vi förstås hoppas att det aldrig ska behöva inträffa, säger Maria Andersson.

Fyra smittade

Under de tre senaste veckorna har ett barn och tre ur personalen i de kommunala förskolorna i Kungsbacka konstaterats smittade, uppger Maria Andersson.

– Men det finns en stor oro bland personalen att läget ska förvärras. För att minska risken för smitta gäller förstås även de vanliga rekommendationerna, god handhygien och att stanna hemma om man är sjuk och inte lämna sjuka barn på förskolan, säger hon.

ANNONS

– Varje rektor för de kommunala förskolorna har också vidtagit olika åtgärder, som att i möjligaste mån låta vårdnadshavare hämta och lämna sitt barn utomhus, eller se till att man inte vistas mer än en vuxen åt gången i omklädningshallen.

Camilla Moestedt

camilla.moestedt@otv.se

ANNONS