Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Företagen missnöjda: Kungsbacka får ännu sämre betyg i undersökning

I ytterligare en undersökning får Kungsbacka sämre betyg gällande företagsklimatet i kommunen. Politiker och tjänstemännens attityder mot företagande hamnar svidande lågt och Kungsbacka får lägre betyg på 11 av totalt 15 faktorer i Svenskt näringslivs årliga enkät om företagsklimatet i kommunen.

Svenskt näringsliv undersöker varje år företagsklimatet i Sveriges kommuner. I 2022 års undersökning får Kungsbacka lägre betyg på 11 av totalt 15 faktorer i Svenskt näringslivs årliga enkät om företagsklimatet i kommunen.

Hela Halland tappar förutom Varberg och Halmstad. Kungsbacka får 3,4 i samlat betyg på en skala där sex är utmärkt och fyra räknas som bra, ett positivt utfall.

Kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M) erkänner att resultatet inte är bra.

– Det gick inte så bra som vi ville. Jag har inte hunnit sätta mig in i frågorna ännu men jag antar att det fortfarande är handläggningstider och bemötande som vi har jobbat med och kommer se effekt framöver, säger hon.

Politikerna och tjänstemännens attityder kritiseras

Kungsbacka får sämre betyg jämfört med föregående år i bland annat attityder mot företagande. Där ligger Kungsbacka lägre än rikssnittet och Halland.

Även information och upphandling till företag har blivit sämre tycker företagarna.

– Det är otroligt tråkigt. Men vi jobbar aktivt med detta och jag träffar otroligt många företagare hela tiden och min uppfattning är att det har svängt. Att det är bättre klimat överhuvudtaget, det är bara att hoppas att det sprider sig.

Efterfrågar bättre dialog med kommunen

De fem främsta områden som företagarna vill att kommunen ska prioritera är snabbare handläggning, minskad brottslighet och ökad trygghet, bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare, fler bostäder och bättre dialog mellan kommunen och företagen.

– Det spiller över på att handläggningstiderna varit långa, men nu har vi fått ordning på de så förhoppningsvis ser vi effekt i nästa års enkät, säger Lisa Andersson.

20 procent av företagarna uppger också att man har känt sig tveksam att lämna in klagomål på grund av risken att det skulle påverka ens företag negativt.

– Det är klart att ingen ska var rädd att ställa frågor och få svar, säger Lisa Andersson.

Även företagarna är självkritiska och ger sig själva sämre betyg i att förbättra företagsklimatet.

”Förstår att företagarna inte är tillräckligt nöjda”

Oppositions- och kommunalrådet Eva Borg (S) tycker att kommunen kan bättre.

– Kungsbacka har alla förutsättningar för att få ett gott företagsklimat. Man har all rätt att vara otålig över att företagsklimatet inte blir bättre. Det görs satsningar men det går alldeles för långsamt. Jag förstår att företagarna inte är tillräckligt nöjda, säger hon.

Eva Borg fortsätter:

– Vi har mycket god ekonomi och behöver steppa upp nu så att företagsklimatet blir tipp topp. Handläggningstiderna behöver bli snabbare men också att kommunen köper in mer mark och ser till att vi kan tillhandahålla mer verksamhetsmark, så företagen kan etablera sig och skapa arbetstillfällen. Vi har jobbat stenhårt för detta men tyvärr har vi inte fått något gehör.

Hon är själv ute och träffar företag i kommunen, hon menar på att de flesta som de träffar är nöjda men att det finns en viss kritik.

– Det är framför allt att handläggningstiden är lång och att det behövs fler hyresrätter i kommunen så att företagen kan nyanställa och växa när fler vill flytta hit från till exempel Göteborg, säger Eva Borg.

Ligger till grund för kommunrankningen i höst

Enligt Lisa Andersson (M) så har kommunen bra förutsättningar när det kommer till verksamhetsmark.

– Det är deras fråga men vi tittar på det och vi har fått beröm över hur det ser ut idag. Men det tar lång tid att tvätta bort ett dåligt rykte och vi gör väldigt mycket just nu. Vi går all in för att förbättra företagsklimatet, säger hon.

Undersökningen ligger till grund för Svenskt näringslivs kommunrankning av företagsklimatet i Sverige. Förra året klättrade Kungsbacka 20 placeringar och vilken placering Kungsbacka hamnar på i år presenteras den 28 september.

LÄS OCKSÅ: Elbilsboom i Kungsbacka – Ingvar vill byta ut alla bilar i företaget

LÄS OCKSÅ: Kungsbacka och Onsala i ny beredskapszon: ”Inget man tänkt på”

LÄS OCKSÅ: Reformeringen av Arbetsförmedlingen slår hårt mot sociala företaget

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.