Arkivfoto.
Arkivfoto. Bild: -

Föreningar får pengar för att satsa på unga

Erikshjälpens Kungsbackafond delar i år ut pengar till totalt åtta föreningar som ger unga en meningsfull fritid. Utdelningen sker i butiken på Hede och avslutas med en spelning av Ebbot Lundberg.

ANNONS
|

Erikshjälpens Kungsbackafond drivs i samarbete med Kungsbacka kommun och delar varje år ut pengar till föreningslivet. Fonden instiftades i samband med att Erikshjälpen Second Hand öppnade butiken i Hede och de första pengarna delades ut 2013.

Sedan dess har lokala klubbar och föreningar kunnat söka bidrag till aktiviteter som kommer framför allt unga till godo.

– Erikshjälpen är en second hand-kedja men framför allt en barnrättsorganisation som jobbar med att se till att barn får sina rättigheter tillgodosedda, inte bara internationellt utan även i Sverige och Kungsbacka, säger Fredrik Hagelvik, programkoordinator Sverige Erikshjälpen.

I år tilldelas totalt åtta föreningar fondpengar. Kungsbacka Diabetesförening får pengar för att lära unga hur det är att leva med diabetes, Kungsbacka Basketklubb får bidrag för att köpa rullstolar till rullstolsbasket och Onsala Innebandyklubb får pengar för att skaffa "låna ut-klubbor" till sin after school-verksamhet.

ANNONS

Också Åsa IF bordtennis, BMX-klubben och Kungsbacka IF:s Nybygget får bidrag till olika ungdomsaktiviteter, tillsammans med Gemenskapsföreningen, som i flera kommuner jobbar med integrationsarbete för unga.

Två gånger per år delar Erikshjälpen ut stipendier till olika föreningar i Kungsbacka. Nu i höst får föreningarna dela på 166 500 kronor.

Har antalet ansökningar ökat?

– Om man ser till hösten har det inte ökat jämfört med våren, men ser man tillbaka så har det ökat totalt sett. I år har vi haft 26 ansökningar och om vi backar ett, två år hade vi sju ansökningar. Så det är en enorm ökning.

Enligt Fredrik Hagelvik har kvaliteten på ansökningarna blivit bättre genom åren. Det har varit flera år då de inte har delat ut alla pengar ur Kungsbackafonden, som är en del av överskottet från försäljningen i butiken i Kungsbacka.

– Vi har tematiska områden som barns rätt till hälsa, rätt till meningsfull fritid, rätt till trygghet och skydd, kunskapsspridning och barnkonventionen och ansökningarna ska falla in innanför de områdena.

Det viktiga för Erikshjälpen Kungsbackafond är att pengarna går till insatser för att barn som på olika sätt kan riskera att hamna i ett utanförskap.

– Vi tycker det är positivt att föreningarna tar ett socialt ansvar och det är otroligt viktig att alla barn får möjlighet att vara en del av gemenskapen även efter skolan.

ANNONS

Stipendierna delas ut på lördag, vid en festlig ceremoni i Erikshjälpens lokaler i Hede. Då finns också elever från Drottning Blankas gymnasium på plats för att hålla en modevisning. Dessutom kommer Ebbot Lundberg att hålla en spelning i butiken.

Nästa ansökningstid är mellan nyår och 15 mars 2020 för att få stipendier till sensommar/höst. Utdelningen av de stipendierna är slutet av april.

Mats H Ljungqvist

Karina Hansson

redaktion@kungsbackaposten.se

8 föreningar delar på 166 500 kronor

Kungsbacka Diabetesförening

Stipendiet ska användas till en föreläsning med diabetesbloggaren "Diabetessia" med syfte att inspirera och styrka unga med diabetes samt ge kunskap om hur det är att leva med diabetes.

Kungsbacka BK - Basket

Stipendiet ska användas till delfinansiering av inköp av para-rullstolar som ska möjliggöra en uppstart av rullstolsbasket.

Onsala Innebandyklubb

Stipendiet ska användas till att möjliggöra prova-på-verksamhet där barn kan låna klubbor och skyddsglasögon samt till afterschool-verksamhet.

Pingstkyrkan Kungsbacka

Stipendiet ska användas till att anordna en gårdsfest under våren/sommaren 2020 med syfte att främja integration, glädje och gemenskap.

Åsa IF Bordtennis

Stipendiet ska användas till lokalhyra, material och mellanmål för att kunna starta en verksamhet med fritidspingis.

Kungsbacka BMX Klubb

Stipendiet ska användas till att utbilda ledare i klubben hur man hanterar och tränar barn med ADHD och autism, för att man bättre ska kunna bemöta dessa barn och anpassa träningen efter varje barns behov.

ANNONS

Nybygget Barn & ungdom (Kungsbacka IF)

Stipendiet ska användas till att anordna ett endagars fotbollsläger under våren/sommaren 2020 för barn med funktionsnedsättning.

Gemenskapsföreningen

Stipendiet ska användas till att anordna aktiviteter/träffar som är integrations-och gemenskapsfrämjande samt skapar förståelse för människors olika kulturella bakgrunder.

Pengar till Solrosen och Majblomman

Från Erikshjälpens Kungsbackafond går också varje år medel till verksamheten Solrosen som ger stöd till barn med en frihetsberövad förälder. Solrosen har verksamhet i Göteborg och Borås genom Göteborgs Räddningsmission, men ger även barn och familjer boende i Kungsbacka kommun stöd. Medel från Kungsbackafonden går också till Majblommans lokala arbete i Kungsbacka, för att hjälpa barn i ekonomiskt utsatta situationer.

Källa: Erikshjälpen Kungsbackafonden

ANNONS