Allt fler fall av vilda fåglar med fågelinfluensa i Halland har upptäckts. Dock har inget utbrott av viruset skett bland tamfåglar.
Allt fler fall av vilda fåglar med fågelinfluensa i Halland har upptäckts. Dock har inget utbrott av viruset skett bland tamfåglar. Bild: Sara Rönnberg

Fågelinfluensa ökar i Halland

Antalet vilda fåglar med fågelinfluensa ökar i Halland. Nu uppmanar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) djurhållare och ägare till tamfåglar att förhindra att deras fjäderfän kommer i kontakt med vilda fåglar.

ANNONS
|

Antalet fall med fågelinfluensa brukar klinga av vid varmt och soligt väder, men sedan i juni i år har flera fall med döda och sjuka vilda fåglar rapporterats in från allmänheten. Ännu har inga fall av smittade tamfåglar rapporterats, men Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppmanar fågelägare till att undvika att deras djur kommer i kontakt med vilda fåglar.

Man uppmanar också till att kontakta veterinär omgående vid symtom på fågelinfluensa. Vanliga symtom är till exempel nedsatt allmäntillstånd, hosta, blåfärgad hud, sänkt äggproduktion, minskad aptit och ökad dödlighet.

Hantering av en sjuk fågel

Hittar man en sjuk eller död vildfågel på allmän plats ska man rapportera fyndet till SVA. Man kan också kontakta Kungsbacka kommuns växel och prata med tekniska förvaltningen som kommer och tar hand om fågeln.

ANNONS

Hittar man en fågel på sin egen tomt är man som fastighetsägare skyldig att själv ta hand om fågeln.

Så hanterar du en sjuk fågel

• Använd handskar och vräng en plastsäck eller plastpåse över fågeln för att undvika direktkontakt med djuret.

• Lägg fågeln i en plastpåse och släng med övrigt hushållsavfall.

• Större fåglar kan lämnas in på Renova Sävenäs i Göteborg där man har kremeringsugnar för djur.

• Tänk på att ha god hygien och god ventilation i kontakt med döda fåglar.

LÄS MER:Restriktioner hävs – minskad risk för fågelinfluensa i Halland

LÄS MER:Fågelinfluensa hittad på gård i Kungsbacka – hel besättning avlivad

LÄS MER:Efter slaktskandalen: Skolorna kan bli utan kyckling

ANNONS