Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Få vågar göra något när grannsexet blir för högljutt: ”Minns bara ett enda fall”

Enligt en ny opinionsundersökning så har var tionde hyresgäst störts av grannarnas högljudda sex, men mycket få vågar göra något åt det. Hos Kungsbackas två största hyresvärdar, med drygt 5 000 lägenheter, finns bara ett fall rapporterat.
– I början av 00-talet klagade ett äldre par på de yngre grannarnas ljudliga sexakter. Det löste sig med ett telefonsamtal, minns Jessica Wikestam på bostadsbolaget Aranäs.

Undersökningen har gjorts av tidningen Hem och hyra, och resultatet visar att ungefär var tionde hyresgäst någon gång störts av ljudet från grannarnas sexakter. Framför allt är det yngre personer, under 30, som svarar att högljutt grannsex varit ett störande inslag i boendet.

När det gäller äldre hyresgäster, 70-plus, så svarar bara fem procent att de störts av ljudet från grannarnas älskog.

LÄS MER: Aranäs blev utsedda till årets hyresvärd

Undersökningen bekräftar också att de allra flesta tvekar när det gäller att göra något åt saken. Det finns de som svarar att de tagit ett snack med de sexglada grannarna, men det vanligaste är att man ringer till hyresvärden och ber denne att ta det känsliga samtalet.

Bara några få procent svarar att de vänt sig till störningsjouren för att få tyst på älskogsljuden från grannarna.

Svårt svara på

Christer Kilersjö är vd på kommunala bostadsbolaget Eksta, som förvaltar nästan 3 000 hyresrätter i Kungsbacka. Han förklarar att bolaget inte kategoriserar störningar som hyresgäster rapporterar in. Så hur vanligt det är med störande grannsex förblir obesvarat.

– Men jag kan inte minnas att vi någonsin haft någon sådan störningsrapport, att någon hört av sig för att grannarna haft ett för högljutt sexliv, säger han.

LÄS MER: Besökshunden Casper gör succé på äldreboendet: ”Lockar fram det bästa i alla”

Jessica Wikestam är kommunikationschef på Aranäs, Kungsbackas största privata hyresvärd, med drygt 2 000 lägenheter. Inte heller hon känner igen att störande grannsex rapporterats in.

– Vi har Sveriges nöjdaste hyresgäster i våra enkäter, och en av frågorna är ’stör du dig på dina grannar?’, så jag tänker att ett sådant här problem borde kommit upp där, säger hon.

Lovade dämpa sig

Men efter att ha tagit del av statistiken i Hem och hyras Skop-undersökning ber Wikestam att få kolla upp hur det ligger till. Efter en rundringning i bolaget återkommer hon på telefon.

– Det enda vi kan hitta är ett ärende från tidigt 00-tal. Då handlade det om ett äldre par som stört sig på de yngre grannarnas ganska högljudda sexliv. Vår förvaltare ringde upp tjejen och sade som det var, men hon bara skrattade och lovade att de skulle dämpa sig i framtiden. Sedan var det inte mer med det, problemet var löst, säger Jessica Wikestam, som medger att frågan om ljudligt grannsex kan vara delikat att hantera.

LÄS MER: Här bygger Eksta nya hyresrätter – lägenheterna tog slut direkt

Kan vara en brist

Rent juridiskt så skulle störande sex kunna räknas som ”en brist i boendet”. I sådana fall kan det bli aktuellt för hyresvärden att vidta åtgärder, till exempel med att ljudisolera.

LÄS MER: Bröllopsfotografen Natalie älskar kärlek: ”Är man kär så är man vacker”

– Det avgörande är hur andra påverkas. Om någon på grund av ljudet hindras från att använda sin lägenhet fullt ut blir det ju en störning. Det kan likställas med att en granne tittar på tv med normal volym eller duschar och ljuden ändå går igenom väggen, säger Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen till tidningen Hem och hyra.

Undersökningen om störande grannsex gjordes av opinionsinstitutet Skop, på uppdrag av Hem och hyra och omfattade drygt tusen slumpvis utvalda hyresgäster.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.