Få unga vaccinerade – risk för fjärde våg och restriktioner

Kungsbacka ligger i topp i Halland vad gäller vaccinering. Men hos unga personer och i vissa delar av länet är viljan att vaccinera sig låg.
– Det är djupt egoistiskt att tänka så, säger Tommy Rydfeldt (L), som vill att fler ungdomar tar sprutan.

ANNONS
|

Statistiken visar sitt tydliga språk. I Kungsbacka kommun har 83,7 procent tagit första sprutan. I Hylte bara 69,8 procent.

– Folkhälsomyndigheten tittar på detta. Det finns vissa variationer vad gäller vaccinationsgraden. Det handlar bland annat om socioekonomi och tillgänglighet. I Halland har Hylte något lägre vaccinationsgrad än övriga kommuner. Det vi kan göra är att informera mera om vad vaccinet betyder och gör för nytta, säger Mats Erntell, smittskyddsöverläkare på Region Halland.

LÄS MER:Så är coronaläget i Kungsbacka

Varför har Hylte halkat efter?

– Migranter har ett mindre vaccinationsintresse har man kunnat se. Nu vet vi inte om det är så i Hylte, det kan finnas flera skäl till att man inte vaccinerar sig. Att man bor på landet och inte umgås så mycket med folk exempelvis.

ANNONS

Låg bra till i början

Mats Erntell påpekar att Hylte låg väl framme vad gäller vaccin av äldre.

Statistiken visar också att vaccinering av yngre personer går tämligen dåligt. Bara 60 procent har bokat tid för vaccinspruta. Det får liberalernas regionpolitiker från Kungsbacka, Tommy Rydfeldt, att bli upprörd.

– Det bekymrar mig att det finns folk som inte vaccinerar sig. Risken är att man på det sättet förlänger pandemin och att restriktionerna kommer tillbaka, säger Tommy Rydfeldt.

Informera mer om vaccinets nytta

Han menar, precis som Mats Erntell, att man i ännu högre grad måste informera folk om vaccinets nytta.

LÄS MER:16-åringar kan få vaccin – utan föräldrarnas godkännande

– Om det är så att man struntar i att ta vaccinet, så är det djupt egoistiskt och ansvarslöst. Även som ung kan man bli svårt i covid-19, man kan till och med dö. Det verkar som att många unga inte förstår det.

Tommy Rydfeldt sneglar mot Frankrike där man tagit i rejält mot folk som inte vaccinerar sig mot corona. Storbritannien funderar på att gå samma väg.

I Frankrike krävs vaccinbevis för allt

– I Frankrike kan man i stort sett inte göra någonting utan ett covidbevis. Där får man avdrag på lönen om man är sjukvårdsanställd och vägrar vaccinering. Just det kan vi inte införa i Sverige på grund av att vi har en annan grundlag, säger Tommy Rydfeldt.

ANNONS

LÄS MER:Nu kan galleriorna öppna för fler – nya lättnader från regeringen

Mats Erntell bekräftar att 60 procent av ungdomarna bokat tid. Han menar att det ”inte är så illa”.

– Men vi vill gärna ha upp det till 80-90 procent. Sen ska man veta att många ungdomar redan haft covid-19. Då behöver man inte vara så snabb med att vaccinera sig. Det återstår att se om det är de yngre som kommer att drabbas framöver, säger Mats Erntell.

Unga dominerar smittan

I Halland vårdas ingen på intensiven med covid-19 för tillfället. Det finns dock en liten ökning bland smittade och det är framförallt yngre.

Mats Erntell, smittskyddsöverläkare.
Mats Erntell, smittskyddsöverläkare. Bild: Lina Salomonsson/arkiv

– De dominerar just nu. Det verkar som att många har svårt att följa restriktionerna. Nyligen såg jag på tv från Smögen där det inte var någon som brydde sig om att hålla avstånd, säger Mats Erntell.

Han lägger till:

– Det finns ju även ett ansvar hos folk som redan är vaccinerade. Man bör tänka sig för även om man är fullvaccinerad. Fullt skydd får man först några veckor efter andra sprutan.

Är oroade för en fjärde våg

Både Mats Erntell och Tommy Rydfeldt är oroade för att det kan bli en fjärde våg i Halland.

LÄS MER:JO granskar region Hallands vaccinblockad

– Om det kommer en stor sjuklighet så är det ofrånkomligt att man backar och inför restriktioner igen. Samtidigt försöker vi vaccinera så många vi någonsin kan och vi har kommit väldigt långt. Snart är hälften av hallänningarna fullvaccinerade, säger Mats Erntell.

ANNONS

Antal vaccinerade av dos 1och dos 2:

Falkenberg: 79,3/47,1.

Halmstad: 75,4/45,0.

Hylte: 69,8/44,6.

Kungsbacka: 83,7/48,0.

Laholm: 75,1/51,3.

Varberg: 82,1/46,8.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS