Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Få resenärer trots uppgraderad Hemesterbuss

Hemesterbussen har uppgraderats med en guide och ny rutt – i hopp om att fler resenärer ska åka med.

Kungsbacka-Posten hängde med på en av resorna. Väninnorna Eren Harrysson och Nina Karlbark var på plats för att åka med dagens tur på Hemesterbussen. Men resan till Kulturhuset Fyren har inte varit lätt.

– Det var fruktansvärt dåligt skyltat hit. Jag kommer från Falkenberg och min väninna från Halmstad, men det var tur att Nina hade GPS, säger Eren Harrysson.

Hemesterbussen går under torsdagar till söndagar under fyra veckor i sommar, och har tre olika stopp. Avgång sker från Kulturhuset Fyren för att sedan fortsätta till Naturum Fjärås Bräcka, Tjolöholms slott och till sist Äskhults by. Väninnorna kommer idag att hoppa av vid Tjolöholm.

– Vi tänkte gå den guidade turen på slottet om det går, annars blir det fika och gå runt och tittar på saker, säger Eren.

LÄS MER: Nu kan du snart ta klassiska båten från Fjärås över Lygnern

Uppgraderat koncept

Förra året var det första året som Hemesterbussen började rulla. Då blev det ingen höjdare, få personer åkte med bussen. I år har konceptet uppgraderats i hopp om att få fler att åka med.

Bland annat har ett stopp tagits bort, Stättareds 4H-gård, och guiden Ingvar Alnström har fått i uppdrag att berätta om Kungsbackas historia under resans gång.

– Det är tur att alla stopp fungerar med regn, säger Ingvar Alnström i sin mikrofon medan dagens fyra passagerare satte sig tillrätta i bussen.

LÄS MER: Hur spännande är Kungsbacka som turiststad?

Fortfarande ont om resenärer

Trots att Hemesterbussen har förändrats sedan förra året är det ont om resenärer, något som Ingvar tycker är väldigt tråkigt.

– Det har blivit några fler passagerare än förra året, men jag tror att problemet ligger i att folk inte vet om detta. Det är en fantastisk möjlighet att betala 60 kronor och få komma ut och se Kungsbacka på ett nytt sätt, säger Ingvar.

Busschauffören Gunnar Hansson var även med under förra sommaren och körde några turer. Och precis som Ingvar tycker Gunnar att det är informationen som gör att det är få passagerare på bussen.

– I år kan folk välja att hoppa av på ett ställe, och när bussen kommer igen någon timme senare kan de hoppa på och åka med till nästa, vilket är jättebra, säger Gunnar och fortsätter:

– Och det är jätteroligt att kommunen satsar på detta, men att ge ut information är något av det svåraste som finns, så jag förstår att det inte är många passagerare med.

LÄS MER: Ulrik Munther spelade på hemmaplan - berättar om uppväxten i Kullavik

"Tror inte informationen är problemet”

Kristina Karlsson (C), ordförande för Kultur- och Fritidsnämnden, tror dock inte att kommunikationen är anledningen till att Hemesterbussen har ett lågt antal resenärer.

– Jag tror inte att informationen är problemet, utan snarare att folk inte kollar all information som finns, säger Kristina Karlsson.

Efter sommaren kommer en utvärdering göras och beslut tas om huruvida Hemesterbussen kommer att rulla även nästa sommar eller ej. Men i nuläget hoppas Kristina på att fler kommer åka de sista två veckorna.

– Jag hade önskat att om det nu finns 24 platser på bussen så hade det kunnat vara mer än fyra till fem per resa som åker. Men efter att vi summerat alla fyra veckors resor i utvärderingen, så får vi se om det blir av även nästa sommar, säger Kristina Karlsson.

Något både guiden Ingvar, chauffören Gunnar och Kristina håller med varandra om är att bussen är en bra möjlighet för personer att se Kungsbacka.

– Jag hoppas innerligt att man tar tillfället att uppskatta Kungsbacka och vår historia. Vi har bra attraktioner på hemmaplan, och ibland blir man för hemmablind för att se det, säger Kristina.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.