Fåglarna på bilden kommer inte från den drabbade gården. Arkivfoto
Fåglarna på bilden kommer inte från den drabbade gården. Arkivfoto Bild: Arkivfoto

Fågelinfluensa hittad på gård i Kungsbacka – hel besättning avlivad

I tisdags fick en hel tamfågelbesättning nordost om Kungsbacka avlivas sedan det konstaterats att fåglarna smittats av fågelinfluensa. Nu måste tamfåglar inom en radie om tio kilometer från den drabbade gården hållas inomhus.

ANNONS
|

Fågelinfluensa har hittats på flera ställen i landet den senaste tiden och i måndags konstaterades att en hobbyfågelbesättning nordost om Kungsbacka smittats av fågelinfluensa. Hela besättningen avlivades på tisdagsmorgonen.

– Det gjordes dels på grund av smittskyddsskäl men även för att fåglarna blir väldigt dåliga väldigt snabbt när de fått fågelinfluensa, säger Christa von Limburg-Stirum, länsveterinär på Länsstyrelsen i Halland.

Ha koll på fåglarna

För att inte fler hobbyfågelbesättningar ska drabbas är det viktigt att har koll på sina fåglar.

– Helst ska de låta dem gå inomhus. Går inte det ska de vara inhägnade med ett tak över, det kan räcka med en presenning. Mat eller vatten ska inte vara utomhus. Fågelinfluensan smittar via avföring från andra fåglar.

ANNONS

Nu råder skyddsnivå 3 i en radie om tio kilometer från gården där man konstaterat smittan. Det innebär att alla ”fjärderfän såväl kommersiella besättningar som små hobbyflockar SKA hållas inomhus och skyddas från all kontakt med vildfågel”, enligt länsstyrelsens hemsida.

Man får inte heller flytta fåglar inom restriktionsområdet.

Tänka på hygienen

Christa von Limburg-Stiurm säger att de stora kommersiella fågelbesättningarna har koll på läget men nu riktar sig länsstyrelsen till de som har hobbyfåglar. Att de ska vara observant på hur fåglarna mår i ett tidigt stadium.

– Äter de dåligt, är hängiga och har dåligt äggproduktion ska man genast ta kontakt med veterinär.

Hon rekommenderar den som har tamfåglar att byta skor och tvätta händerna innan man går in till sina egna fåglar.

– Vi brukar säga att man ska tänka som i corona-tider, säger hon.

Flyttsäsongen en risktid

Smittan sprids ofta när det är flyttfågelsäsong. Små fåglar har sällan några symptom men kan även de vara bärare av smittan.

Jordbruksverket har beslutat om en spärrförklaring mot gården där smittan konstaterats. Det innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna gården utan Jordbruksverkets tillstånd.

Restriktionerna i området gäller tills vidare.

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbackaposten.se

Viktigt att tänka på vid fågelinfluensa

Fågelinfluensan H5N8 är en så kallad högpatogen fågelinfluensa vilket innebär att den är mycket smittsam och där fjäderfän snabbt blir mycket sjuka och orsakar stort lidande och död. Det är viktigt att du som håller fjäderfän är mycket observant på förändringar hos fjäderfäna som plötsliga dödsfall eller annat avvikande, till exempel att de äter dåligt, är hängiga, minskad äggproduktion. Observerar du symptom ska du kontakta veterinär omgående för eventuell provtagning.

Källa: Länsstyrelsen Halland

ANNONS