Växlande väder med både regnskurar och sol är att vänta under veckan.
Växlande väder med både regnskurar och sol är att vänta under veckan. Bild: Michael Probst

Extremhettan drar vidare – nu kommer regnet

En kallfront är på ingång och för med sig både regn och lägre temperaturer. Men det innebär inte att sommaren är över än, försäkrar meteorologen Therese Fougman.
– Det kommer kännas svalare, men sedan tuffar det uppåt igen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Midsommarhelgen bjöd på både sol och värme – men säg den lycka som varar. En kallfront som sveper över Danmark närmar sig västkusten och Kungsbacka med snabba steg. Redan under måndagskvällen och natten kan man räkna med en del regnskurar.

– Den här fronten puttar undan den varmaste luften och på tisdag får vi temperaturer runt 20-22 grader. Så det kommer kännas svalare, men sedan tuffar det uppåt igen, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Även kraftigare regnskurar är att räkna med.

Therese Fougman är meteorolog på SMHI.
Therese Fougman är meteorolog på SMHI. Bild: Privat

– Den här kallfronten är väldigt aktiv, och det har åskat både i Norge och Danmark. Tittar man på dagarna framåt så har vi ett ganska stort lågtrycksområde på Atlanten som rör sig in mot Skandinavien. Och när det är så varmt som det ändå är nu, har det en tendens att bli kraftigt när det väl utvecklas regnskurar.

Risk för vattenbrist

Det växlande vädret ser ut att hålla i sig hela veckan. Men mellan skurarna kan temperaturerna ändå leta sig upp emot 25 grader.

– Det ser ut att bli regn lite av och till, men soligt och varmt däremellan. Jag tror att det kommer kännas ganska skönt. Det blir en annan luft, och det kan ju vara lite skönt efter den värmen som varit nu, säger Therese Fougman.

Samtidigt varnar SMHI för risk för vattenbrist i Halland. Låga nivåer har uppmätts i de mindre grundvattenmagasinen.

– Det handlar om att magasinen inte fyllts på tillräckligt under vintern och våren. När det blir så här varmt och uttaget blir större så sjunker nivåerna snabbt. I första hand gäller det enskilda borrade brunnar. Använder man en sådan kan det vara bra att tänka lite extra på hur man använder sitt vatten, säger Therese Fougman.

Även en varning för risk för skogsbrand är utfärdad i länet.

LÄS MER:Sommar, sol och personalbrist – då ökar trycket på 112

LÄS MER:Sluta lukta svett och öl – så undviker du myggen i sommar

LÄS MER:Här är läsarnas viktigaste valfrågor i Kungsbacka

ANNONS