Ett år sedan plastskatten infördes – så har det gått för matbutikerna i Kungsbacka

I maj 2020 började engångspåsar eller plastpåsar i matbutikerna att kosta tre kronor per påse. Det var regeringen med de övriga partierna i Januariavtalet som beslutade om punktbeskattningen. Beslutet motiverades med att man ville bekämpa nedskräpning. Ett år har nu gått och såhär gick det för matbutikerna i Kungsbacka.

ANNONS
|

LÄS MER:Maxi bygger om – får ny gigantisk restaurangdel

Beslutet har varit omtalat men faktum kvarstår. Försäljningen av plastpåsar och engångspåsar har minskat markant hos flera olika matjättar.

ICA Maxi i Kungsbacka slutade sälja engångsbärkassar direkt när beslutet gick igenom.

– Vi sålde ut de vi hade och sen har vi inte köpt in fler efter det. Däremot har vi kvar pappersbärkassar, säger ställföreträdande handlaren Andreas Mattsson.

Andreas Mattsson märker av en tydlig förändring hos kunderna, fler väljer att ta med sig tygpåse eller ICA:s flergångskasse. Även fruktpåsarna har bytts ut mot papperspåsar men detta menar Mattsson har varit knepigare att få till en förändring kring.

ANNONS

– Det är lite bökigt, många väljer att kanske lägga frukten lös istället, det har framförallt varit en utmaning i näthandeln. Men vi tittar på olika alternativ och ska i nästa vecka faktiskt kika på en fruktpåse som ska vara helt miljövänlig och är en godkänd så kallad ”icke-plastpåse”, säger Andreas Mattsson.

Papperspåsar – inte en optimal lösning

Parallellt med att plastpåse-försäljningen sjönk så gick papperspåse-försäljningen upp. Mattson förklarar att de tog ut varandra mer eller mindre. Däremot menar han att energin som går åt till att producera papperspåsar är högre än plastpåsar.

– Rent miljömässigt är väl papperspåsar inte den bästa lösningen heller, men det är helt klart positivt att vi sänkt andelen plast och att det inte finns kvar.

Helena Esscher är presschef för Coop Sverige och hon säger att man har sett en tydlig beteendeförändring hos kunderna. Hon ser samma mönster som Andreas Mattson när det kommer till användningen av papperspåsar

– Försäljningen av plastpåsar har mer än halverats samtidigt som papperspåsarna fördubblats, så vi ser generellt sett ett förändrat beteende hos kunden där man i högre utsträckning tar med sig ryggsäck eller egen bärkasse, säger Esscher.

Magnus Wärff är handlare för Coop i Kungsbacka. Han delar Helena Esschers bild av att pappkassarna ökat.

ANNONS

– De har tagit ut varandra och nu tycker jag det är jämn balans, men i början så var det så högt tryck att vi fick ta in ersättningskassar som inte hade hela vår reklambild på papperspåsarna, säger Magnus Wärff.

Wärff förklarar att när beslutet klubbades igenom så var det bara för samtliga mataffärer och dess handlare att infinna sig.

– Man har inte haft så mycket val utan har fått anpassa sig efter situationen. Min upplevelse är också att kunderna har gjort det, genom att använda egen kasse eller köra på papperspåsarna som vi erbjuder till frukten exempelvis.

LÄS MER:Coop-chefen i Kungsbacka om it-attacken: ”Tre helvetesdagar”

Ingen tydlig miljövinst

Hemköp i Hålabäck ser ingen vinst i lagändringen om plastskatt. För deras del har det inneburit många och långa transporter som innebär en färd från Kina till Kungsbacka.

– Jag ser helt ärligt ingen miljövinst alls. Visst, plastpåsarna i kassaledet har minskat drastiskt men papperskassarna har ökat och den produktionen är ju varken billig eller särskilt miljövänlig. Bara transporten kostar ju dubbelt så mycket, säger Johannes Ekström, handlare för Hemköp i Hålabäck och på torget.

Johannes Ekström förklarar att kunden tidigare köpt en plastpåse som hen burit hem sina varor i och sedan använt samma påse för att slänga sina hushållssopor i, på så sätt användes påsen två gånger innan den återvanns och förbrändes. Nu ser han en tydlig förändring i användandet, folk köper färre plastpåsar i kassan men desto mer avfallspåsar på rulle.

ANNONS

– Försäljningen av avfallspåsar har väl gått upp med tusen procent. Det är något så ofantligt mycket och den påsen köper vi in från Kina som tillverkar dem av ren olja. Sedan transporteras det i båt som sprutar ut all möjlig skit och som inte alls är miljövänlig, och det går inte under den här plastskatten, säger Johannes Ekström.

LÄS MER:Saluhallen växer – satsar på stor ny avdelning

Sverige har tidigare haft en av världens bästa produktioner av plastpåsar, enligt Ekström. Han förklarar att påsarna var gjorda av hundra procent återvunnet material och kunde förbrännas efter användning.

– För mig är det här den mest konstiga och påhittiga lagen man har kommit på. Ren plakatpolitik. Effekten har blivit precis tvärtom för folk vet inte vad de ska använda alla papperspåsar till. Folk måste ju slänga sina sopor någonstans men hur miljövänligt är det att köpa en påse gjord av olja, tillverkad i Kina och fraktad över haven, när vi hade en påse gjord av sockerrör och tillverkad i Sverige? säger Ekström.

Skatten beräknades inbringa staten 2,1 miljarder kronor under år 2020 men resultatet blev långt lägre, 174 miljoner kronor.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS