Equmeniakyrkan öppnar kursgården för flyktingar: ”Otroligt gensvar”

Församlingen i Lerkil öppnar sin kursgård för att ta emot ett 60-tal Ukrainaflyktingar i helgen. I sociala medier vädjar de om ekonomisk hjälp för att snabbt ställa om verksamheten.
– Gensvaret har varit fantastiskt, säger pastorn Anne Grudeborn.

ANNONS
|

Församlingen i Lerkil är en av de yngsta i Kungsbacka och bildades 2011 när Metodistkyrkan, Missionskyrkan och Baptistsamfundet blev ett samfund i Equmeniakyrkan. Förutom en nybyggd kyrka driver de också kursgården Västkustgården.

Det är den de nu behöver ställa om för att ta emot ett 60-tal flyktingar från Ukraina.

– Vi fick en förfrågan från Equmeniakyrkan i Fiskebäck om vi kunde ta emot människor på flykt från Ukraina. Så klart svarade vi ja, och just nu är de på väg ner till Warszawa för att hämta en grupp behövande som flytt kriget, berättar Anne Grudeborn, som är församlingens pastor.

ANNONS

Haft flyktingar förr

Erfarenhet finns. Under flyktingvågen 2015 ställde församlingen om lägergården på samma sätt. Men den här gången vädjar de i sociala medier om ekonomiskt stöd.

– Vi har haft en pandemi, det är två år där vi inte kunnat hyra ut lägergården som vi brukar. De har slagit hårt mot våra inkomster. Det är därför vi vädjar på Facebook om att folk gärna får stötta oss med pengar om de har möjlighet. Och gensvaret har varit helt fantastiskt, det är väldigt många som vill hjälpa till, säger Anne Grudeborn.

Lokala sponsorer

Förutom det jobbar församlingens medlemmar och deras vänner med att hitta sponsorer i lokalsamhället. Vallda kyrka finns också med i det arbetet, berättar Anne Grudeborn.

– Och det är så många som ställer upp, både företag härute men också privatpersoner. De stöttar med handdukar, lakan, mat, leksaker och kläder, det har varit ett jättefint gensvar, säger hon.

Flyktingarna beräknas vara på plats senast måndag. Vid det laget hoppas församlingen ha kunnat ställa om lägergården så att den fungerar som boende.

– Det händer fruktansvärda saker i världen. Ändå går det att finna kärlek och glädje i känslan att det finns så många goda krafter som nu ställer upp för att hjälpa de här människorna, säger Anne Grudeborn.

ANNONS

LÄS MER:Massiv uppslutning för insamling till Ukraina: ”Jag fortsätter tills kriget är slut”

LÄS MER:Rickard Nordqvist på plats nära gränsen till Ukraina: ”Folk öppnar sina hem”

LÄS MER:Eksta kan snart ha ett 40-tal bostäder klara: ”Inte bara i Anneberg”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS