En tredjedel mer besökare under påsk på Tjolöholm

Tjolöholms slott är ett populärt besöksmål under många storhelger. Nu under påskhelgen har det varit 20-30 procent mer besökare än föregående år.
– Det är den ökningen vi har räknat med. Vi har fått tänka om helt och hållet i och med pandemin, säger evenemangschefen David Dagemark.

ANNONS

Under påskafton var det många som lockades till Tjolöholms slott för den stora påskäggsjakten, det fina vädret och naturen. Samtidigt är det mycket som inte kan vara som vanligt, eftersom vi fortfarande befinner oss mitt i en pandemi.

– Vi har fått tänka om helt och hållet. Vi har tagit bort alla de sakerna som lockade till folksamlingar. Vi uppmanar våra besökare att stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna och hålla avstånd, säger David Dagemark.

LÄS MER:Regionens råd inför påsken – i spåren av smittrekordet

30 procent fler besökare på påskafton

De har sett en ökning av antalet besökare till Tjolöholms slott under hela året. Och inför påskhelgen har man gjort en riskanalys, där prognosen låg på den ökningen som hittills varit. Det var ungefär 30 procent fler besökare under påskafton i år jämfört med förra året.

– Sen beror det ju även på vädret. Men jag tror även folk har upptäckt hur fantastiskt friluftslivet är, det finns en beteendeförändring. Folk har blivit vana att umgås och vara utomhus, hitta naturens guldklimpar, säger David Dagemark.

David Degermark, evenemangschef vid Tjolöholms slott, berättar att de fick tänka om helt inför påskäggsjakten i och med pandemin.
David Degermark, evenemangschef vid Tjolöholms slott, berättar att de fick tänka om helt inför påskäggsjakten i och med pandemin. Bild: Pressbild

Handspritstationer, fler toaletter och begränsning i antalet sålda kartor till påskäggsjakten är några av de åtgärder som man tagit på Tjolöholms slott inför påsken. Försäljningen av kartorna flyttades även, som mycket annat, utomhus.

– Vi har kunnat begränsa det något genom att sätta upp att det är slutsålt när vi har mycket förköpta kartor och när det är mycket folk. Via förköpen kan vi se när folk helst vill gå och man kan ju gå när som helst under dagen, äggen finns alltid ute.

LÄS MER:Mor och dotter efterlyser hjältarna som hittade plånboken

Tycker att folk sköter sig

David Dagemark förklarar att det är svårt att begränsa antalet besökare mer, ute i friluftsområdena är det mycket upp till var och en att hålla avstånd.

– Vi kan inte stänga av halvön med bommar, det är inget alternativ som det är just nu. Jag tycker besökarna respekterar avståndet och sköter sig bra, man ser familjer röra sig i klungor tillsammans men vi har inte märkt av att folk missköter sig eller att det blir trångt. Vi är väldigt glada över att ha så stora områden, säger han.

Men de som varit här under påskhelgen och upplevt att det är mycket folk och ibland svårt att hålla avstånd, har de fel då eller vad säger du om deras upplevelse?

– Det är såklart alltid upp till den personen som upplever att det är så. Då är det jätteviktigt att den vetskapen kommer till oss, vi vill ha en trygg miljö för alla. Vi upplever att folk är glada och har inte fått någon information om detta överhuvudtaget. Men man får gärna höra av sig till oss om man upplever att det samlas mycket folk på vissa ställen, säger David Dagemark.

Har ni funderat över att ha digitalt hur många besökare som är hos er just nu?

– Självklart hade det varit en bra grej att ha. Inför sommaren tror jag att vi kommer ha en sån grej på plats, för vi ser att den här ökningen kommer fortsätta för oss.

ANNONS