Ringhals 4 har varit ur drift sedan augusti i fjol.
Ringhals 4 har varit ur drift sedan augusti i fjol. Bild: Annika Örnborg/Ringhals

En läcka stoppade återstarten – ny prognos till efter påsk

På grund av ett ångläckage på turbinsidan har återstarten av Ringhals 4 stannat av, rapporterade P4 Halland på onsdagen. Nu uppger Ringhals att man ska försöka återstarta kärnkraftverket natten till påskafton.

ANNONS

Planen var att reaktorn skulle vara uppe i full effekt under onsdagskvällen men så blev det inte. Den har stannat av vid en elproduktion på 65 procent av sin förmåga.

Under skärtorsdagen meddelade Ringhals att man klockan 23.59 på långfredagen ska försöka återstarta kärnkraftverket. Fram till dess kommer man att göra reaktorn på halv kapacitet.

Ringhals 4 har varit ur drift sedan slutet av augusti i förra året. Återstarten har skjutits upp flera gånger på grund av att reparationen av den skadade tryckbehållaren har varit mer komplicerad än väntat.

I ett uttalande säger Anna Wallrud, ställföreträdande presschef vid Ringhals till TT:

ANNONS

– Vi levererar el hela tiden nu så Ringhals 4 är uppe och kör. Men vi behöver åtgärda läckaget och då backar man tillfälligt i effekt, och sedan påbörjar man återstartsprocessen.

Hon tonade även ner dramatiken kring läckan på onsdagen.

– Det är inget som når utanför anläggningen och det är ingenting som har med radioaktivitet att göra, sade Anna Collin, presschef vid kärnkraftverket, till TT i samband med att läckaget upptäcktes på onsdagen.

Till P4 Halland säger produktionschefen Sven-Anders Andersson att man under natten till torsdagen stängde av turbinen där läckan uppstått och ska byta ut bitarna som läcker men att att verket ska ha full effekt efter påsk.

– Vi kommer behöva helgen för att komma upp i full effekt.

ANNONS