Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

En kilometer solrosor till förmån för Barncancerfonden: ”Någonting bra”

Nu kan den som har vägarna förbi Tjolöholms gård plocka solrosor och samtidigt stödja Barncancerfonden. Ingemar Milleson, ägare av gården, har planterat solrosor på en sträcka av en kilometer.

För två år sedan odlade Ingemar solrosor för första gången, den gången i liten skala framför sin altan.

– Det var så himla fantastiskt, vackert att se på och kunna plocka så då kände vi att det här måste vi göra varje år, säger han.

I år hade han tänkt utöka odlingen något och ha solrosor längs en av åkerkanterna. När han sedan såg i en lantbrukstidning att många gårdar odlar solrosor till förmån för Barncancerfonden blev han inspirerad att göra detsamma.

– När vi såg att de ville få fler gårdar att göra detta i reportaget var det ju inget att fundera på. Vi hade ju ändå tänkt odla så då utökade vi det bara ännu mer och körde längs hela vägen som är en kilometer. Det känns helt rätt att vara en del av det när man har möjligheten och förutsättningarna, säger Ingemar Milleson.

Det kommer med andra ord finnas blommor i överflöd. Än står inte plantorna i full blom, men det finns redan solrosor som är redo att plockas.

– Nästa vecka kommer det blomma skapligt men om två veckor kommer det nog vara helt gult, säger han.

Han poängterar även att man bör ta med sig en sekatör eller kniv att skära av blommorna med då solrosens stjälk är så grov att det inte går att bryta av den.

Många olika sorter

Konceptet är enkelt. Man bidrar med valfri summa till Ingemars insamling för Barncancerfonden och plockar sedan sina solrosor.

– Det är fritt fram att plocka mycket, det kommer räcka till alla. Men vill man plocka mer får man gärna bidra med lite mer så det känns rimligt, säger Ingemar.

Han har sått olika sorters solrosor för att alla ska hitta en sort de gillar. Det finns bland annat klassiska som är svarta i mitten, gula i mitten och även en mindre sort som har lite orangeaktig färg på bladen.

– Vi har även en sort som är flergrenad där det kan bli sju-åtta blommor per planta, den är väldigt mäktig.

Målet är att samla in 100 000 kronor

Hittills har responsen varit bra och många har varit positiva till initiativet. I skrivande stund är det runt 60–70 stycken som har bidragit och beloppet ligger lite över 6 000 kronor. Siffror som Ingemar i dagsläget är nöjd med.

– Det är ju inte många dagar som det har blommat så vi har fått in runt 6 500 kronor på bara några dagar.

Målet för insamlingen är satt till 100 000 kronor vilket han tror är en rimlig målsättning.

– Det är ju tiotusentals blommor så om många skänker några tior, en hundring eller kanske till och med en tusenlapp så blir det fort pengar. Det är bara bra om väldigt många vill vara med och göra sitt i det här, säger han.

Ingemar tror även att gården har bra förutsättningar eftersom det är många som rör sig på halvön.

– Dels har vi vår butik, men vi har även satt upp skyltar vid vägen för att förmedla det till folk som kör eller cyklar förbi upp mot slottet.

Ingemar är glad att han har möjligheten och förutsättningarna att kunna hjälpa till och han hoppas att det är många som är generösa och vill vara med och bidra.

– Det är en hemsk sjukdom och alla känner vi någon som har varit sjuk. Barncancerfonden gör ju att det kommer till gagn både för barnet, men även familjerna som blir drabbade, så det går till någonting bra, säger Ingemar Milleson.

LÄS OCKSÅ: Nu drar matfestivalen igång på torget: ”Kul att strosa runt”

LÄS OCKSÅ: Simmare drog på utflykt vid Draget: ”Perfekta förhållanden”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.