Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Emelie Bergbom tävlar i folkrace-cirkusen: ”Jag är född med bensin i blodet”

Efter det ofrivilliga pandemiuppehållet är Emelie Bergbom tillbaka i folkracebilen. I helgen var det premiär på hemmabanan i Förlanda.
– Härligt att vara igång igen, jag har saknat adrenalinkicken, säger hon.

Emelie Bergbom är 27-åringen från Fjärås som i snart tio år tävlat i motorsportcirkusen. Hon började redan som 15-åring, under några år körde hon rally-cross och 2018 var hon en av de kvinnliga förare som handplockades till Bilsportförbundets Tjejläger.

På senare år har hon framför allt tävlat i den populära och stenhårda klassen folkrace. Den körs med äldre standardbilar, som får både trimmas och byggas om, men där alla förare när som helst ska vara beredda att sälja sin bil för 8 000 kronor. Den särskilda regeln kom till för att hålla nere betydelsen av material och motorer, och för att få tillbaka körglädjen och tävlingsmoment i sporten.

LÄS MER: Kungsbacka kommun sponsrar stjärnornas golftävling – men inte lokala turneringar

Helgens folk-racetävlingar på Förlanda var de första efter ett långt och utsträckt covid-uppehåll. Totalt anmäldes över 100 ekipage. Emelie är inte förvånad över det stora intresset.

– Det är många åkare som är sugna på att tävla igen, efter det långa uppehållet, säger hon.

Mansdominerad sport

Men av de totalt 106 anmälda tävlande är bara en handfull tjejer.

– Det är tyvärr inte en så stor sport bland tjejer, den är väldigt mansdominerad, och som tjej får man ibland bita ifrån. Det gör vi när det behövs. Men jag har varit med om killar som inte riktigt tål att bli besegrade av en tjej, de har hänt att de vägrat ta i hand efter racet, när de fått stryk av mig på banan, säger Emelie.

LÄS MER: Kungsbackaföretaget storsatsar i nya lokaler: ”Det här är framtiden”

Och att hon fastnade för motorsport var nog skrivet i stjärnorna. Både pappa och mamma har varit aktiva inom rallyvärlden, storebror Patrik Eriksson kör också folkrace och i helgen startade lillebror Johan Bergendahl i juniorklassen. Hela familjen är dessutom högst aktiva i Fjärås Motorklubb.

– Nästan all min vakna tid lägger jag på motorsport och det är alltid något som ska råddas, med klubben eller som nu, inför tävlingar, säger Emelie, som genomför delar av den här intervjun på telefon när Förlandabanan tävlingspreppades under fredagen.

Tajt tävlingsschema

På racedagen ses vi på banan, där familjens tre tävlande ekipage vilar under partytält mellan heaten. Folkrace körs i olika klasser för bak- eller framhjulsdrivna bilar, och heaten avlöser varandra i ett tajt och välfungerande tävlingsschema. Emelie tävlar i en Misubishi Galant och kom fyra i första omgången.

– I andra omgången var jag bra med i starten, men krokade ihop med en annan bil och efter det var det svårt att komma tillbaka och jag slutade femma, säger Emelie.

LÄS MER: Björn körde rammade TMA-bilen – klev ur oskadd: ”Hann aldrig bli rädd”

Storebror Patrik kör in tvåa i sitt heat, men driver motorn i den gamla Saab 99:an så hårt att den kokar när den kommer tillbaka i depå. Pappa Roland Bergbom, bilmekaniker till yrket, är snart på väg att byta kylarkomponenter. Bilarnas svaga punkter är välkända och strategiska reservdelar finns alltid på plats. Resten får lösas med annat.

– Plåtskruv, silvertejp och buntband fixar det mesta, skrattar Patrik.

Jagar adrenalinet

Emelie driver också en sociala medier-sida om sin resa i motorsportens värld och hon svävar inte på målet om vad det är som lockar.

– Adrenalinkicken. Det är svårt att förklara, men kicken när man står där, starten går och alla bilarna kastar sig framåt på samma gång, det är alla känslor samtidigt. Och det är något visst med att köra bil riktigt fort, säger hon.

Och även om Emelie för egen del hoppats på en lite bättre utväxling från helgens tävlingar så fanns det en guldkant på dagen. Emelies yngre bror Johan Bergendahl, 15 år gammal, gjorde en strålande debut i juniorklassen.

– Ja, lillebror körde sina första tävlingar och kom tvåa i D-finalen och trea i C-finalen, och fick en pokal med sig hem. Så vi är väldigt stolta hela familjen, säger Emelie.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.