Lina Landgren är ordförande i elevrådet på Kapareskolan i Onsala. Hon jublar över beskedet om att det blir en skolkatalog i år.
Lina Landgren är ordförande i elevrådet på Kapareskolan i Onsala. Hon jublar över beskedet om att det blir en skolkatalog i år. Bild: Daniel Blomqvist

Elevernas kamp lönade sig – nu får de skolkatalog

Lina Landgren i nian på Kapareskolan har inte fått något skolfotografi sedan i fjärde klass. Som ordförande i elevrådet bestämde sig hon och skolkamraterna för att gå upp till kamp. Och den sega striden lönade sig till slut.
– Det känns helt fantastiskt, säger hon.

ANNONS
|

I början av mars pratade Kungsbacka-Posten med Lina Landgren som sa att hon hoppas på ett godkännande inom två veckor. Exakt 14 dagar senare kan hon berätta att eleverna får som de vill: En katalog med fotografier på Kapareskolans klasser.

– Det är helt sjukt att vi lyckats med det. Dörren kändes helt stängd när vi tog upp det första gången, säger hon.

Kommunen säger nej till skolkatalog

Det var på ett elevrådsmöte som saken för första gången kom på tal. Efter det kontaktade man kommunen och fick beskedet om att man från kommunens håll säger nej till skolkatalog.

– De hänvisade till reglerna om GDPR, men efter det har vi fått hjälp av ett skolkatalogsföretag som berättat att GDPR inte är något hinder för att fotografera skolor, säger Lina Landgren.

ANNONS

Därför gick elevrådet vidare till skolans föräldraförening och ställde frågan om det gick att få till en skolkatalog utan att skolans ledning arrangerar det.

Vill minnas högstadietiden

– Rektorerna ska inte bli inblandade, eftersom de är anställda av kommunen som har sin hållning. Och nu har vi fått godkännande, säger Lina.

Rektorn har också gett tillstånd till att fotograferingen kommer ske under skoltid. Det som återstår nu är att bestämma en tid då fotografen dyker upp.

– Det känns helt fantastiskt. Man vill ju minnas sin högstadietid och vissa bild på klassen för barn och barnbarn. Jag har inte fått någon skolkatalog sedan fyran, så det här är jättekul, säger Lina Landgren.

LÄS MER:Kriget präglar lektionerna på Smedingeskolan: ”Svårt när man inte har svaren”

LÄS MER:Studenter laddar för utspring – utan restriktioner: ”Folk är taggade”

LÄS MER:Hon forskar i dickpics och nakenbilder: ”Alla känner till det”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS