Eleverna i Fjärås trivdes på egna Nobelfesten: ”En speciell dag”

På fredagen var det finkläder på, mingel, dans och trerätters middag. Med hopp om att det ska bli tradition höll Smedingeskolan för första gången Nobelfest för skolans nior.
– Väldigt roligt, det är inte så ofta sådant här händer, säger eleven Emma Dannberg som hade kul med vännerna.

ANNONS
|

Fredagen den 10 december blev ingen vanlig fredag på Smedingeskolan i Fjärås. Sedan ett par månader tillbaka har såväl elever som lärare förberett sig, och nu var det äntligen dags.

– Det är ett ämnesövergripande arbete som vi har hållit på med de senaste åtta veckorna. På idrotten har vi övat dans, i svenska och engelska har man exempelvis övat på tal och gjort research på pristagare – och i hemkunskapen har vi jobbat med maten, berättar Linda Johansson som är lärare i idrott och hemkunskap.

LÄS MER:Bärgaren om övergivna elbilar i snökaoset: ”Vet inte var det kommer från”

Hon har själv en stor del i idén bakom festen, men menar att det är lärarkollegorna tillsammans som har jobbat fram tillställningen.

ANNONS

– Och även om själva festen var för niorna så var elever i andra årskurser inblandade på olika sätt. De som går i åttan har stått för maten med hjälp av ett par elever från Elof Lindälvs gymnasium. Dessutom har årskurs sex och sju jobbat med Nobel på egen hand, fortsätter Linda Johansson.

Pandemin begränsade åter

Från början var tanken att elever från såväl Elof Lindälv som Drottning Blankas gymnasieskola skulle hjälpa till med allt ifrån styling till kockandet. Dessutom var planen att föräldrar skulle kunna få komma och titta på. Men då spridningen av covid-19 åter ökat beslöt Smedingeskolan att krympa festen och blanda in så få utomstående som möjligt. Det var dock inget som verkade sänka stämningen bland eleverna. Redan på det inledande minglet var det idel glada miner. Vännerna Emma Jonsson, Ronja Johannesson och Emma Dannberg stod och samtalade över en drink.

– Väldigt roligt, det är inte så ofta sådant här händer. Och kul att elever från Elof Lindälv hjälpt till med maten och så, säger Emma Dannberg.

– Det känns som en väldigt speciell dag. I och med att vi går i nian är det nästan lite känsla av avslutning, säger Ronja Johannesson.

LÄS MER:Många skolklasser hemma efter covidutbrott: ”All time high sedan i våras”

Toppklass på maten

Middagen var kronan på verket. Där serverades en trerätters middag där förrätten bestod av rödbetscarpaccio med getostkräm och balsamico. Till varmrätt njöts stekt kyckling med rotfrukter och pepparrotssås, och till dessert blev det chokladmousse.

ANNONS

– Vi vill ju visa lite hur det är i verkligheten, och hela syftet med grejen är att kunskap är coolt, säger Linda Johansson.

På den fronten verkar inte eleverna protestera, men möjligen var planerna inför resten av kvällen andra än att bevaka Nobelfestligheterna.

– Vi har ju fokuserat på nobelpristagare på lektionerna, och det har varit kul, säger Ronja Johannesson.

Kommer ni att följa sändningarna från Nobelfesten på tv?

– Nej, säger Emma Dannberg och Ronja Johannesson skrattande i kör.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS