Elever rustas för kris – försvaret besökte gymnasieskolor i Kungsbacka

Totalförsvarets dag arrangerades för att höja kunskapen hos gymnasieeleverna som snart ska mönstra. Försvaret kom till Elof Lindälv för att visa upp fältmat, stridsutrustning – och terrängfordon 16, även kallad Galten.
– Många ungdomar är intresserade, säger kommunens krisberedskapsspecialist Gabriella Andersson.

ANNONS
|

I klassrummen står lärarna för undervisningen under dagen. De har fått information om vad de ska berätta om. I korridoren utanför har försvarsmaktens representanter från Luftvärnsregementet och militärhögskolan i Halmstad ställt upp bord med material och utrustning som används i fält.

Smaka militärens mat

Sebastian Bergström, rekryteringskoordinator på Luftvärnsregementet visar förpackningarna med mat som används i fält.

– En ranson räcker till en person under ett dygn och innehåller 3 600 kalorier. All mat går att äta kall, men man kan värma den, säger han.

Han visar en speciell värmepåse där mat kan värmas. En kemisk platta i påsen värmer det vatten som påsen fylls med, och snart börjar det koka.

ANNONS

Dagsransonerna innehåller frukost, lunch och middag, och även snabb energi i form av godis och nötkräm. Det finns glutenfria, vegetariska och laktosfria alternativ. Sebastian Bergström rekommenderar elever och övriga besökare att smaka på maten som serveras i plastmuggar.

Titta på terrängfordon

Klasskamraterna får också tävla mot varandra i hur snabbt de kan skruva i rätt skruv i rätt mutter. De kan också titta på den stora terrängbil 16, Galt, som står parkerad utanför skolan. Många elever, inte minst fordonseleverna stannar och tittar på den fyrhjulsdrivna terrängjeepen som klarar att köra i trappor och vatten.

Ungdomarna har också chans att ställa frågor, vilket är extra relevant för eleverna i årskurs två. Det är de som kommer att svara på frågorna i mönstringsunderlaget efter jul.

– Det är lite extra fokus på just det militära försvaret här idag, men totalförsvaret innefattar även det civila försvaret, all samhällsviktig verksamhet, som att vatten, el, mat och informationskanaler ska fungera, säger Gabriella Bergström.

Större än någonsin

Totalförsvaret innefattar alltså inte bara Försvarsmakten. Länsstyrelsen, kommunen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), räddningstjänsten, polisen och individen är också en del av totalförsvaret.

Det är tredje året det här konceptet körs på gymnasieskolan, i år är första pandemifria året och arrangemanget är större än tidigare. Det har dock inte med det oroliga världsläget att göra.

ANNONS

– Det är alltid lika viktigt. Individen har inte bara rättigheter, utan också skyldigheter. Att veta vad man ska göra i en krissituation, om det blir energi- eller vattenbrist, till exempel, säger Sebastian Bergström.

Krisberedskapsvecka på Kungsmässan

Gabriella Andersson håller med.

– För oss är det alltid viktigt. Men ju fler ungdomar vi möter, och mer oro i omvärlden så blir kanske intresset större.

Totalförsvarets dag på Elof Lindälv och Aranäsgymnasiet var en sorts kickoff inför kampanjen Krisberedskapsveckan som arrangeras på Kungsmässan under hela nästa vecka.

– Den kommer till stor del baseras på MSB: folder ”Om krisen kommer” och handla om hur man aktivt förbereder sig och sitt hem, så att man har extra mat, vatten och tillgång till information om det blir en krissituation, säger Gabriella Andersson.

LÄS MER:Misstag ligger bakom stoppet av reaktorn: ”Får inte upprepas”

LÄS MER:Experten: Därför blir det inte lika illa som vid 90-talskrisen

LÄS MER:Experten reder ut: Nio vanliga myter om din elförbrukning

ANNONS