I veckan är det risk för regn och blötsnö i Kungsbacka, men till helgen ser det ut att bli uppehåll.
I veckan är det risk för regn och blötsnö i Kungsbacka, men till helgen ser det ut att bli uppehåll. Bild: Jari Välitalo

Efter värmen – risk för blötsnö och regn

De senaste dagarna har varit några av de varmaste hittills i år, men april bjuder på typiskt väder. Till onsdagen slår vädret om och kyligare luft drar in västerifrån.
– Det ser fortfarande ganska soligt ut men temperaturer som mest upp mot 8-9 grader, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Den gångna helgen bjöd på riktigt varmt och soligt väder, i Göteborg uppmättes årets hittills högsta temperatur, 20,4 grader. Under tisdagen fortsätter temperaturerna ligga relativt högt med 16-17 grader i Kungsbacka, men därefter tar våren några steg tillbaka.

– Det är lite väderomslag på gång. På onsdagen kommer kyligare luft dra in väster ifrån. Det ser fortfarande ganska soligt ut men temperaturer som mest upp mot 8-9 grader, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

LÄS MER:Så mår Kungsbackas unga

Stökigt väder i veckan

Under natten mot torsdag väntas lite stökigt väder dra in.

– Det drar ner områden med snö och blötsnö. Jag vet inte riktigt hur det blir ut mot era trakter, men kommer det nederbörd är det nog i ganska blöt form. Vi ska inte behöva oroa oss för några stora mängder som det ser ut nu, säger Linnea Rehn.

LÄS MER:Tunga C-profilen bryter partilinjen om arenan

Även vindarna tilltar i styrka i samband med väderomslaget. På onsdagen blir det tidvis friska västvindar.

– Det kommer blåsa in från havet och det gör att temperaturen närmast kusten blir allmänt lägre, säger Linnea Rehn.

Varning för gräsbränder

SMHI:s prognos sträcker sig till torsdagen nästa vecka och fram tills dess syns inga tecken på temperaturer i linje med de som varit i helgen. De kommande nätterna blir klara och därmed kalla, ännu är risken för frostnätter inte förbi.

LÄS MER:Sensationella äggfyndet – samtliga hade dubbla gulor

SMHI har sedan tidigare utfärdat en varning för gräsbränder som gäller i hela södra Sverige.

– Det har man i princip alltid på våren när det är torrt och soligt. Det är det gamla fjolårsgräset som väldigt snabbt torkar ut och är väldigt lättantändligt, säger Linnea Rehn.

Solchanser i helgen

Det kan räcka med att någon slänger en cigarettfimp eller att det slår gnistor från tågräls för att gräset ska fatta eld.

LÄS MER:Här parar sig svanarna inför öppen ridå: ”Det är deras tid nu”

Men trots risk för regn och blötsnö i veckan ser den kommande helgen ut att bli fri från nederbörd.

– Fredag, lördag och söndag blir det uppehåll och ganska soligt men lite lägre temperaturer, säger Linnea Rehn.

ANNONS