Efter svåra tiden – Annelie är Årets Kungsbackabo: ”En total chock”

Hon startade Handboll för alla och rullstolshandboll. Där får alla med funktionsvariationer en meningsfull fritid – även under pandemin. Annelie Evenmyr är Årets Kungsbackabo.
– En total chock – äntligen en ljusglimt, säger hon.

ANNONS
|

Annelie Evenmyr och hennes familj har haft en tung period. Sonen Simon är funktionsvarierad. Det var han som gjorde att hon startade Handboll för alla i HK Aranäs regi.

LÄS MER:Izabella hyllas för sin hjälteinsats – kan bli Årets Kungsbackabo

I augusti drabbades han av knäont. En skada, trodde Annelie. Det visade sig vara betydligt värre.

En tumör på 15 centimeter

– När vi äntligen fick komma på undersökning, så visade det sig vara en jättestor tumör. Den sitter just under knäet och är 10-15 centimeter stor, säger Annelie Evenmyr.

Beskedet kom en dag efter att Simon börjat på gymnasiet. Sedan dess har komplikationerna avlöst varandra. Simon har drabbats av blodpropp i lungorna och blodförgiftning. Nu har familjen fått fatta ett tungt beslut.

ANNONS

– Vänster ben måste amputeras för att han ska ha någon som helst chans att överleva. Det är bara en bit av låret kvar. Ett fruktansvärt besked till en 16-åring som spelar handboll, säger Annelie Evenmyr.

Änglar hjälper henne

Hon berättar att hela familjen skakats och mår dåligt av det som hänt. Men Annelie har goda vänner som ställer upp i dessa tuffa tider.

– Fantastiska människor hjälper mig. Det är mina änglar.

LÄS MER:Monika Hamrin: ”Kul att vara en av de nominerade”

Annelie Evenmyr nominerades till Årets Kungsbackabo av föräldrar i laget och efter överläggning beslutade Kungsbacka-Postens jury att Annelie vinner priset.

– Bara att ha blivit nominerad gav mig gåshud. Jag har lite svårt att få fram orden. Det var en chock, en klump i halsen. Samtidigt ser jag det inte som att det är jag som är Årets Kungsbackabo, det är VI tillsammans i laget. Jag gillar egentligen att hålla mig i bakgrunden.

Hur kändes det att få beskedet?

– Mitt i cancerstormen, så var det äntligen någon som tänt ljuset, en liten ljusglimt mitt i allt annat.

Vad betyder Handboll för alla för dig?

– Inkludering. Det ordet älskar jag och jag avskyr motsatsen. Begränsningar beror bara på omgivningen. Vi som omgivning ska anpassa oss, det kan inte de här människorna göra. Att få komma till träningen och se glädjen... det går inte att sätta ord på, säger Annelie Evenmyr.

ANNONS

Ur nomineringen:

“Hon ger och gör allt för att de som behöver det mest får känna tillhörighet, människovärde, kamratskap, livskvalitet och fysisk hälsa. Hon står för allt det vi alla i Kungsbacka borde göra. Hon har ett hjärta av guld, ser aldrig hinder utan alltid möjligheter. Under pandemin har hon gjort allt och lite till för att alla spelare ändå skulle få känna att de inte var bortglömda.”

Juryns motivering:

”Många med funktionsvariationer har haft det extra tufft under pandemin med den isolering som coronarestriktionerna inneburit. Annelie Evenmyr är huvudtränare för Handboll för alla, HK Aranäs satsning för funktionsvarierade, och har varit med sedan starten 2014. Genom ett envetet arbete har hon hjälpt till att ge spelarna i Handboll för alla fysisk träning, ett sammanhang och en meningsfull fritid, trots en pandemi som påverkat oss alla enormt mycket. För sina insatser tycker vi att Annelie Evenmyr är en värdig vinnare av priset som Årets Kungsbackabo 2021.”

LÄS MER:Kungsbackaborna tycker till om Årets Kungsbackabo

Startade rullstolshandboll

Just innan cancerbeskedet startade hon rullstolshandboll. Annelie hoppas fortsätta med sitt arbete efter sonens sjukhusvistelse. Hon får priset bland annat för att hon sett till att barnen fått en meningsfull fritid även under pandemin.

– Vi har försökt hålla igång hela tiden. Ett tag hade vi digitala träningar, men vi har träffats regelbundet. Men det är viktigt att det finns en plats för precis alla i laget.

I priset ingår bland annat 5 000 kronor att skänka till en organisation. Annelie Evenmyr beslöt att ge pengarna till Handboll för alla.

LÄS MER:Här är laget där alla får ta plats

Vad ska ni göra för pengarna?

– Något riktigt kul. Kanske gå på en landskamp, eller ordna ett läger. Vi ska göra något utöver det vanliga. Det ska vara en ljusglimt för spelarna, säger Annelie Evenmyr.

För den som vill se när Annelie får priset, så sker prisutdelningen på Tjolöholms julmarknad på lördag klockan 13.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS