Efter räddningsinsatsen – så mår svanen nu

Svanen som räddades från isen utanför Forsbäck under måndagen vårdas nu på Fågelcentralen i Kungälv. Trots det stora traumat är han vid god vigör, enligt vårdarna.
– Han var helt slutkörd, det var tur att han plockades in. Annars vet jag inte vad som hade hänt, säger Sofie Jonasson, viltrehabiliterare.

ANNONS

På måndagsförmiddagen larmades SOS Alarm om en svan som fastnat på isen utanför Forsbäck på Onsalahalvön. Räddningstjänsten åkte till platsen för att se om de kunde hjälpa djuret.

LÄS MER: Svan frös fast – här får den hjälp av brandmän

Med hjälp av en flytbräda och en vajer kunde räddningstjänstens ytlivräddare dra in fågeln till land. För att vara säkra på att den mådde bra larmades djurambulansen till platsen, som körde svanen till Fågelcentralen i Kungälv.

Där vårdas nu svanhanen av viltrehabiliteraren Sofie Jonasson.

– Han var helt slutkörd, det var tur att han plockades in. Annars vet jag inte vad som hade hänt, säger hon.

ANNONS

Vad är Fågelcentralen?

Fågelcentralen är rehabiliteringsverksamhet för vilda fåglar, belägen strax söder om Kungälv. Varje år tar de emot över tusen vilda fåglar som har skadat sig eller blivit sjuka. Fågelcentralen är en ideell verksamhet som drivs av gåvor från allmänheten.

Källa: Fågelcentralen

Har fått mat och vila

Svanen har fått vila och äta mat i form av spannmål för att ordna upp sig. Förutom att han var trött har de inte hittat några fysiska skador på honom.

– Jag vet inte om det var att han frusit fast eller om han legat på isen och halkat runt och inte fått fäste. Då kan de inte flyga i väg och stressar bara runt och blir till slut utmattade och orkar inte ta sig någonstans, säger Sofie Jonasson.

Det är vanligt att svanar omhändertas av Fågelcentralen, men att de fryser fast hör inte till vanligheterna.

– Om vi får tio samtal där upphittaren tror att svanarna är fastfrusna är kanske en fastfrusen på riktigt. De lägger sig på isen och bajsar, då fryser stjärtfjädrarna fast under den. Eller så är det att de legat på isen och det blivit blankis och då får de svårt att flyga i väg.

Kan i värsta fall dö

Svanen var som tur var i gott skick innan den fastnade på isen. Annars hade det kunnat gå riktigt illa, enligt Sofie Jonasson.

– Det här är en stor och välvuxen hane som var bra i vikt. Vi fick in en annan svan i går som vägde jättelite och som halkat runt på isen. Är de nedsatta sedan tidigare orkar de inte kämpa emot och kan i värsta fall dö.

ANNONS

”Blir nog ingen långvarig patient”

Svanhanen från Forsbäck kommer nu vårdas på Fågelcentralen tills han mår ännu bättre och tills dess att vädret blivit mildare.

– Han var väldigt, väldigt slö i går och gjorde inte mycket väsen från sig. Normalt hade han varit rätt så förbannad under de här omständigheterna, men han var verkligen jätteutmattad. I dag är han mer som han ska vara. Nu fräser han och har sig. Han blir nog ingen långvarig patient i alla fall, säger Sofie Jonasson.

Släpps ut i Kungälv

När svanen är redo kommer den släppas ut i Nordre älv i närheten av Fågelcentralen.

– De är vana att förflytta sig och kommer troligtvis ta sig tillbaka till Kungsbacka. Vi försöker undvika långa transporter i bil för dem, säger Sofie Jonasson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS