Kungsbacka kommun backar om skolbussarna.
Kungsbacka kommun backar om skolbussarna. Bild: Kent Eng

Efter kritiken – nu backar kommunen om skolbussarna

Skolskjutsarna har skapat problem i stora delar av kommunen. Störst bekymmer har barnen i nordöstra Åsa. Nu backar de ansvariga och gör om. Men det innebär ändå en lång resa för skolbarnen.
– Vi behöver göra en ändring, säger Frida Byrsten, verksamhetschef för myndighet och stöd.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kungsbacka-Posten rapporterade igår om problemet med skolskjuts i framförallt Dotetorp, i nordöstra Åsa. De blev av med vanliga skolbussen och skulle istället tvingas gå en livsfarlig väg på flera kilometer.

– Det är inte tal om att släppa ut barnen på den vägen. I värsta fall får barnen vara hemma från skolan, sa föräldern Andrea Wallroth.

Inte tillräckligt säker

Efter den massiva kritiken svänger nu kommunen om skolbussarna. I ett pressmeddelande som kablades ut på onsdagen, säger Frida Byrsten, verksamhetschef för myndighet och stöd och ansvarig tjänsteperson på Kungsbacka kommun:

– Ett av områden där det skett en förändring är för elever boende i anslutning till Dotetorpsvägen i Åsa, här var tanken att eleverna skulle kunna åka med linjetrafik men utifrån att den väg som eleverna i så fall skulle behöva gå inte är tillräckligt säker behöver vi göra en ändring här Vi beklagar att det blev fel från början, vi ska snarast försöka nå de berörda vårdnadshavarna med information om vad som ska gälla, säger Frida Byrsten.

Hur kommer det sig att detta inte är klart innan skolstart?

– Man kan tycka att det ska vara klart innan skolstart, men vi har utgått från ett underlag där det fattades bitar. Det har blivit ett missförstånd och vi ser nu att sträckan är trafikfarlig.

Får åka en timme innan skolstart

När det gäller barnen i nordöstra Åsa, får flera av dem nu istället åka bussen redan 06.55, drygt en timme innan de börjar skolan. De är framme 07.35. En resa på sex kilometer tar ungefär 40 minuter.

Är det rimligt?

– Det kan dessvärre innebära längre turer för barnen som bor längst bort. Just nu känns det rimligt. Vi försöker plocka upp så många som möjligt på våra skolbussar och använda dem så effektivt som möjligt.

I pressmeddelandet skriver kommunen att de fått synpunkter även gällande andra linjer. Även dessa kommer att gås igenom av kommunen.

LÄS MER:Taxi var god dröj – mängder av förare har slutat under pandemin

LÄS MER:Okänd person närmade sig barn på Kollaskolan

LÄS MER:Niornas betyg i Kungsbacka sjunker rejält: ”Bekymmersamt”

ANNONS