Efter kraftiga ovädret – ny varning utfärdas

Efter måndagens kraftiga åskoväder utfärdar nu SMHI en ny varning för tisdagen. Men för Kungsbackaborna ser helgen ut att bli betydligt blötare.

ANNONS

Det var många som höjde på ögonbrynen under måndagen när himlen öppnade sig rejält över stora delar av tidningens bevakningsområde.

Som mest i området kring Storgöteborg uppmätte mätstationerna en regnnederbörd på cirka 20 millimeter från klockan 08 på måndagsmorgonen till samma tid under tisdagen.

– Det är en ansenlig mängd under ett och samma dygn. På västkusten brukar det kunna regna ungefär mellan 80 och 100 millimeter under hela augusti månad. Så 20 millimeter är ganska mycket, menar Max Schildt som är meteorolog på SMHI.

Hon ger en bakgrund till det häftiga regnovädret som svepte över oss under måndagen:

– Vi har den senaste tiden haft ett stabilt väderläge. Det har varit rätt torr luft och ganska varmt också. Det som har hänt den här veckan är att det fortsättningsvis har varit varmt i luften men fuktigare, säger meteorologen och fortsätter:

– Det finns mer fukt att göra regn av i atmosfären. Därför har värmeåskväder kunnat bildas, förklarar hon.

För Kungsbacka saknar SMHI just nu statistik över nederbörden, men i närliggande Kållered kom 21,2 millimeter mellan klockan 8 på måndagen och samma tid på tisdagen. Och i Askim kom hela 24.4.

Tusentals blixtar

På sina håll gjorde sig sig åskan rejält hörd. Enligt SMHI kom det ungefär 25 blixtar per 100 kvadratmeter, vilket räknas som frekvent åska men inte så pass mycket att det räknas som intensivt åskoväder.

Enligt SMHI:s beräkningar kom det under måndagen åtminstone 5 000 blixtar.

– En del ser vi är extremt kraftiga nedslag. De är i fåtal, men mycket starka, säger Max Schildt.

Och mer kan det komma att bli. Under tisdagsförmiddagen gick nämligen expertmyndigheten ut med en gul varning för skyfallsliknande regn och kraftiga åskskurar.

Varningen gäller från eftermiddagen och klockan 23 under tisdagen och omfattar hela norra Halland, men även Västra Götalands län, Västra Jönköpings län, södra Värmland samt sydöstra Örebro län.

Översvämningar, elavbrott och störningar i tågtrafiken på grund av blixtnedslag är några eventuella risker som kommer med ovädret.

– Det byggs upp en del bymoln mot eftermiddagen till och lokalt kan det ge ifrån sig skyfallsliknande regn, och en del åska, säger meteorologen.

Då kan ösregnet komma

På sina håll finns det risk för rejäla mängder regn men i Kungsbackaområdet ser invånarna i skrivande stund ut att klara sig från kraftig nederbörd. Under tisdagen väntas det nämligen falla mindre än en millimeter regn, men prognosen kan komma att ändras.

Då ser helgen ut att bli betydligt blötare. Under fredagen säger prognosen att det förväntas falla 24 millimeter regn i Kungsbacka och dryga 4 millimeter dagen efter.

LÄS MER:Flera inställda event i Kungsbacka på grund av ovädret

LÄS MER:Så mycket regnade det i Kungsbacka – och så många blixtar slog ned

LÄS MER:SMHI varnar för skyfall – risk för översvämningar

ANNONS