Stora Coop i Kungsbacka skriver nu på deras facebooksida att de har öppet, men att betalning sker via deras app
Stora Coop i Kungsbacka skriver nu på deras facebooksida att de har öppet, men att betalning sker via deras app Bild: Vilma Stockvall

Efter it-attacken: Coopbutiker i Kungsbacka öppnar igen

Efter fredagens IT-attack mot Coop tvingades butiker hålla stängt under fredagskvällen samt lördagen. Nu meddelar Coop att vissa butiker kan hålla öppet under söndagen med hjälp av att betalning sker via deras app.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeFrillesås|

Coop i Frillesås skriver under söndagsmorgonen på sin facebooksida att de idag kan ha öppet i butiken för kunder som kan betala sina varor med hjälp av Coops app.

– Vi kommer ha personer i dörren för att hjälpa kunderna och förklara hur du kan handla i dagsläget hos oss, skriver Coop Konsum Frillesås.

LÄS MER:Coops kassasystem nere – Kunder fick vända i dörren

Magnus Wärff, butikschef för Stora Coop i Kungsbacka, meddelar under söndagsförmiddagen att de fortfarande har stängt. Däremot jobbade butiken då på att kunna öppna upp affären genom betalningar via deras app.

– Vi hoppas på att kunna öppna upp inom en väldigt nära framtid, kanske inom en halvtimme, säger Magnus Wärff till Kungsbacka-Posten vid 10-tiden under söndagsförmiddagen.

På måndagen meddelar Stora Coop i Kungsbacka på deras facebooksida att de nu har öppnat upp affären, men fortfarande sker betalning via app. Där meddelar de även att affären hoppas på kassorna ska fungera igen under dagen.

Hackerattack låser systemet

Det var under fredagen som Coop drabbades av stora IT-störningar som påverkade deras kassasystem. Orsaken tros vara en hackerattack riktad mot amerikanska mjukvarubolaget Kaseya, ett så kallat utpressningsangrepp där förövare tar sig in i datasystemet och låser det för att sedan begära en lösensumma.

När problemet helt kan vara löst är under söndagskvällen fortfarande oklart. Kungsbacka-Posten har under dagen sökt fler lokala butiker för en uppdatering utan resultat.

Enligt ett pressmeddelande från Coop kommer de butiker som inte har möjlighet till betalning via appen fortsatt vara stängda. Webbutiken ska trots angreppet fungera som vanligt.

LÄS MER:Saluhallen växer – satsar på stor ny avdelning

Oklart när alla datasystem är återställda

Coop skriver på sin hemsida att de ser allvarligt på händelsen och fortsätter att arbeta med att säkerställa öppning av alla deras butiker.

Visma Esscom är det företag som är underleverantör av Coops kassasystem, enligt uppgifter till TT ska Visma Esscoms vd Fabian Mogren ha meddelat att det som krävs är en återställning av varje butiks dator lokalt.

– Vi har ett par hundra man på det här som jobbar dygnet runt, dator för dator, butik för butik, säger Fabian Mogren till TT.

Hur lång tid återställningen därför kommer att ta kan de inte ge några besked om i nuläget.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS