Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Efter explosionen – drabbade butiken får nytt hem i Kungsbacka

Flera butiker förstördes i explosionen på Övre Husargatan i Göteborg för två veckor sedan. Myrins textil och Studio Husqvarna symaskiner delade butik och kunde hjälpas åt i tragedin. Under torsdagen smygöppnar Studio Husqvarna symaskiner sin tillfälliga butik i Kungsbacka.
– Vi kanske blir kvar här också. Det kanske slutar ännu bättre, säger Niclas Widén, vd.

I 40 år har Myrins textil legat på Övre Husargatan. Den 390 kvadratmeter stora butiken delade de med Studio Husqvarna Symaskiner. I explosionen för två veckor sedan rasade delar av tak och väggar in.

– I två dagar var det sorg, man levde i ett totalt vakuum. Hade explosionen skett en annan tid när min fru Anna-Lena och syster Ingela, som främst var de som arbetade i butiken, varit där hade de inte överlevt. Vi vaknade varje morgon ungefär samma tid som explosionen var och tankarna bara surrade, säger Niclas Widén, vd på E.N produkter som driver Studio Husqvarna symaskiner.

LÄS MER: Kraftig explosion i Göteborg – 23 till sjukhus

Försöker se det från den ljusa sidan

Han berättar att efter två dagar vändes tankarna mot en lösning. Direkt ringde han Erik Myrin för att fråga om de kunde hyra in sig i butiken i Kungsbacka. Och nu dryga två veckor senare flyttar de in sina symaskiner hos Myrins textil.

– Det har varit på tal innan att vi skulle öppna här. Det är klart man inte hade hoppats att det skulle ske under de här omständigheterna men det blir att vända något negativt till positivt, säger Niclas Widén.

På torsdag smygöppnar de sin del inne i butiken men på lördag är det den stora premiären. De har hållit på och fixat, bland annat har de satt upp hyllor och hämtat symaskiner på huvudlagret i Kinna.

– Det har varit skönt att få vara kreativa i några dagar. Första dagarna var man uppe i varv, men nu har man förstrött tiden med planering och inredning för att komma igång så fort som möjligt och sysselsätta personalen, säger Anna-Lena Widén.

LÄS MER: Stora skador efter explosionen i Göteborg

”Det kanske slutar ännu bättre”

Niclas syster Ingela Widén hade arbetat i butiken på Övre Husargatan i 16 år och ska nu jobba i den tillfälliga butiken i Kungsbacka.

– Det känns lite konstigt. Ett ställe som jag åkt till i så många år och helt plötsligt är det borta. Nu är det detta som gäller och det känns bra att vi hjälps åt och kan dela det tillsammans, säger hon.

De hade 40 olika symaskiner på Övre Husargatan. Här i Myrins textil får de plats med ungefär 30 stycken. Men det är fortfarande ett brett utbud på symaskiner och framför allt kunskap. Hur framtiden blir får tiden utvisa.

– Vi ska tillbaka till Göteborg, vi ger inte upp. Men detta kommer bli jättebra, vi är här så länge och vi kanske blir kvar här också. Det kanske slutar ännu bättre, även om jag hade haft svårt att tro på det om du pratade med mig för två veckor sen, säger Niclas Widén.

LÄS MER: Misstänkte bombmannen hittad död i Göta Älv

Hjälper varandra i eländet

Även personalen som arbetade på Myrins del av butiken vid Annedal har fått flytta till Kungsbackabutiken.

– Det som hände är självklart supertråkigt, det har varit både dramatiskt och omtumlande, säger Erik Myrin och fortsätter:

– Det som är bra är att vi kunde lösa det här med Niclas, att vi kan hjälpa varandra. Hans kunder kan även hjälpa oss att så att fler hittar hit.

Han säger att ovissheten är det jobbigaste just nu, att inte veta när eller ens om man kan flytta tillbaka igen.

– Det är många sömnlösa nätter. Man sitter bara och väntar på ett samtal. Framför allt undrar man vad som kommer hända med våra kunder i Göteborg, där majoriteten kommer till fots. Men samtidigt så måste man tänka positivt och försöka hålla humöret uppe.

LÄS MER: Flera företag fick utrymmas – explosionsrisk i Hede

”Det finns ett sug att komma tillbaka”

Erik Myrin vill tillbaka till Göteborg, men när och om det kommer gå att flytta in i samma lokaler, det återstår att se.

– Det är tur att vi har den här butiken också, det är värre för de som bara hade en och ännu mer synd om de som bor där. Man kan inte bara titta bakåt, men det är klart att det finns ett sug att komma tillbaka, det måste vi göra känner jag. Vi är inte redo att tappa göteborgarna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.