Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter åratal av kamp – nu smyckas den stora rondellen

Rondellerna i Kungsbacka får ofta beröm för sina utsmyckningar. Personal från kommunen planterar om flera gånger om året. Den stora infarten till Åsa är det dock Trafikverket som ansvarar för, och där har det varit färglöst, fram till nu.
– Det känns mycket bra att det äntligen blir fint, säger Rolf-Arne Ullaeus.

Tusentals bilar passerar rondellen vid Åsas norra infart varje dag. Den brukar vara torftigt täckt med gräs, och inget annat. Det har samhällsföreningen Åsa365 tröttnat på. De slog sig samman med Anders Falck, som länge engagerat sig i frågan.

– Det är ju Åsas infart och det klart att vi vill ha en uppsnyggad rondell som möter oss när vi kör in här, säger Rolf-Arne Ullaeus, kassör i Åsa365.

När föreningen grundades för sex år sedan var just denna åtgärd en av de viktigaste att strida för.

LÄS MER: Hos Eva plockar du din egen bukett

Frillesås och Fjärås ligger före

I ungefär sex år har diskussionerna pågått, och i våras togs ett nytt krafttag i arbetet med att få till en överenskommelse med Trafikverket.

– Rondellerna inne i centrala Kungsbacka är inte jämförbara, för de ägs av kommunen. Däremot har både Frillesås och Fjärås rondeller smyckats med marksten, och det pekade jag på när vi stred för den här frågan, säger Anders Falck.

Han säger att kontakten med Trafikverket har varit bra den senaste tiden och att han blev glad när han hörde att förslaget gått igenom.

Han visar en ritning som tagit tid att få fram. Det är säkerhet snarare än design som prioriteras högst vid pyntning av vägkanter, refuger och cirkulationsplatser.

– När de sa att utsmyckningen av säkerhetsskäl inte fick sticka upp mer än tio centimeter från markytan så gick luften ur mig.

LÄS MER: Bovieran i Åsa bredvid nya skolan – kan bli en till i Kungsbacka

Stenflis och klotkörsbär

Efter ett antal förslag enades man slutligen om en cirkel med kullersten, omgiven av stenflis som fungerar som en säkerhetszon om någon skulle råka komma fel och köra in i mitten. Fem klotkörsbärsträd på tunn stam samt japansk vass står för grönskan utan att skymma sikten mer än nödvändigt. Kravet var att rondellen ska vara relativt underhållsfri.

Plötsligt gick allt fort. Spaden sattes i marken och inom en vecka ska arbetet vara klart.

– Det bör bli väldigt fint. Jag är glad och stolt, säger Anders Falck.

– Det gick snabbt på slutet, vi har inte ens hunnit kommunicera ut det till medlemmarna, men det känns mycket bra att det äntligen blir fint. En liten del av finansieringen står vår förening för, säger Rolf-Arne Ullaeus.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.