Edvard från Kungsbacka cyklade till Paris – samlade in rekordsumma

En veckas cykling med dagsetapper på allt mellan 15 till 22 mil. När det 40 personer starka gänget i Team Rynkeby Göteborg satte kurs mot Paris i mitten av juli fanns en Kungsbackabo med i klungan.
– Målet var att samla in tre miljoner, men det blev mer än så, avslöjar cyklisten Edvard Alfvegren.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Traditionen går tillbaka ända till 2002. Då bestämde sig ett gäng danska cyklister för att cykla till Paris och se målgången av Tour de France. Gänget fixade så pass bra med sponsorer att det blev ett överskott, och pengarna skänktes till barnavdelningen på ett danskt sjukhus. Team Rynkeby hade uppstått, det hela blev ett återkommande event, och organisationen spred sig bland annat till Sverige.

När Team Rynkeby Göteborg tidigare i sommar drog iväg med sikte på Paris, befann sig Edvard Alfvegren från Kungsbacka med i truppen.

– Man får ansöka om att komma med i ett lag, och det var det jag gjorde. Jag har ju varit med i Kungsbacka cykelklubb ända sedan starten, men det här var första gången jag gjorde en sådan här grej, berättar han.

ANNONS

Genom Frankrike i sommarhetta

Det 40 personer starka gänget från Team Rynkeby Göteborg började med att ta färjan till Kiel. Men därifrån blev det till att trampa.

– Vi körde i sju dagar, totalt hundratrettio mil ungefär. Dagsetapperna låg på allt från femton till tjugotvå mil. En av dagarna hade vi fyrtioen grader varmt, och det var under en av de längsta etapperna. Jag tror att jag drack sju eller åtta liter vatten den dagen, berättar Edvard Alfvegren.

Den 16 juli var de framme, och allt gick över förväntan.

Hur kändes kroppen efter det här?

– Alla hade ju såklart skavsår lite här och där. Men det känns bra, jag har återhämtat mig ganska fort. Vi började ju träna inför det här redan i fjol med tre cykelpass i veckan. I vintras blev det allt från spinning till styrketräning. Och totalt har jag bara i år cyklat ungefär fyrahundra mil sedan februari.

Fick in rekordsumma

Men framförallt blev det en mer än lyckad insamling.

– Syftet med att göra det här är ju att samla in pengar till barncancerfonden och hjärnfonden. Vårt mål var att få in tre miljoner. När allt var klart och räknades samman landade vi på cirka fyra miljoner som vi nu ska skänka, säger Edvard Alfvegren.

ANNONS

Kommer du att ansöka om att få vara med nästa år igen?

– Nej, jag vill köra igen men tänker nog vänta ett par år. Att vara med på en sådan här grej kräver väldigt mycket tid. Allt från att träna till att samla in pengar.

Och förutom den lyckade insamlingen kan nu Kungsbackacyklisten se tillbaka på en tur han sent ska glömma.

– Det var ett äventyr. När vi kom fram till Paris cyklade vi bland annat runt Triumfbågen, precis som de gör i Tour de France. Det kändes väldigt bra, säger Edvard Alfvegren.

LÄS MER:Det japanska jätteostronet breder ut sig längs kusten

LÄS MER:Flygparkering kopplas till villainbrott: ”Ingen slump”

LÄS MER:Försämrat säkerhetsläge – så påverkas Kungsbacka

ANNONS