Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ebbot hedrar sin mamma: ”Ett år sedan allt hände”

Inom loppet av ett år förlorade Säröbon och artisten Ebbot Lundberg båda sina föräldrar. Hans pappa gick bort för tre månader sedan och hans mamma dog efter en tids sjukdom i april förra året.
I dag, på Mors dag, kommer han hedra sin mor i hennes minneslund.
– Det känns som hon mår bra där hon är nu, säger han.

Ebbot Lundbergs mamma, Kerstin Ingrid Lundberg, somnade in den 29 april 2020.

– Det har gått ett år sedan allt hände. Hon blev nästan 84 år. Jag hedrar henne genom kärlek och tacksamhet, säger han.

Det nya coronaviruset hade då fått ett fast grepp om Sverige och i april rapporterades det in runt 80 dödsfall varje dag. Samtidigt som många äldreboende drabbades.

– Det var då det var som värst. Det var ett coronautbrott på vårdhemmet. De sa att hon hade fått viruset. Men hon var i ett sådant dåligt skick att en lätt förkylning kunde ha dödat henne. Hon led av Parkinson.

Det är en kronisk neurologisk sjukdom. Väldigt förenklat förstörs cellerna som skapar signalsubstansen dopamin vid Parkinsons sjukdom. Det gör alltså att hjärnan får svårare att styra över nervsignaler som i sin tur styr kroppens rörelser.

– Hon tynade bort. Det var inte mycket som krävdes och det var väldigt smärtsamt att se sista året. Nu slipper hon det lidandet i alla fall.

Mamma Kerstin med barnen. Från vänster: Ebbot, Joakim och Peter. ”En rolig anekdot var när vi skulle gå på maskerad. Jag kanske var två eller tre år då. Det var en kattmaskerad och mamma sydde upp kattkostymer. Men när vi kom till maskeraden visade det sig att det var en dag försent. Och då stod vi där utklädda!” Säger Ebbot Lundberg. Bild: Privat
Mamma Kerstin med barnen. Från vänster: Ebbot, Joakim och Peter. ”En rolig anekdot var när vi skulle gå på maskerad. Jag kanske var två eller tre år då. Det var en kattmaskerad och mamma sydde upp kattkostymer. Men när vi kom till maskeraden visade det sig att det var en dag försent. Och då stod vi där utklädda!” Säger Ebbot Lundberg. Bild: Privat

LÄS MER: Sanna Nielsen firar 25 år som artist med julkonsert i Kungsbacka

Kerstin Ingrid Lundberg: ”Älskad-saknad”

Längst ned i Kerstin Ingrid Lundbergs dödsannons stod det ”älskad-saknad”. Ebbot Lundberg, själv, beskriver henne som en väldigt generös, rolig, ganska udda person som var väldigt omtyckt.

– Det man själv ger, ger ringar på vattnet. Hon tog hand om många, men det var inget daltande eller fjäskande. Hon tyckte om att hjälpa till och det är klart att det har påverkat oss barn.

Ebbot Lundberg

Ebbot Lundberg var tidigare sångare och frontfigur i bandet The Soundtrack of Our Lives. De vann flera Grammis, som är ett av de mest prestigefyllda musikprisen i Sverige. Ebbot är också soloartist, producent och låtskrivare.

Ebbot växte upp med tre bröder och en fosterbror.

– Vi fick bli det vi ville bli. Hon tillät det och individualiteten.

Familjen bodde på olika plaster i Sverige, bland annat landade de på Särö ett tag för att sedan flytta till Askim. Hemma hos dem stod alltid dörren öppen – för alla.

– Hon var sådan person som inte går förbi när något ligger på marken. Det var en stor inspiration. Det var alltid mycket folk hemma hos oss. Det var mer rock’n’roll innan jag blev rockstjärna. Det var blandat klientel. Det fanns inga fördomar mot någon.

Kerstin Ingrid Lundberg född 1936. Bild: Privat.
Kerstin Ingrid Lundberg född 1936. Bild: Privat.

På begravningen blev en det en spontan konsert

På begravningen fick bara ett begränsat antal personer delta på grund av den pågående pandemin. Ebbot Lundberg beskriver den som vacker och fin.

– Hon fick en konsert. Den konserten kom spontat – det var inte planerat. Jag kände, vad fan, nu får du ett extranummer.

Tillsammans med en av sina bröder spelade Ebbot Lundberg akustisk gitarr och sjöng. Låtvalet: Ring of Fire.

– Det var inte det lättaste jag har gjort. Det jag minns var att jag spontat rev av Johnny Cashs låt. Det var hon som fick mig att gilla honom. Jag och Cash är till och med födda på samma dag.

LÄS MER: Thomas blev svårt sjuk i covid: ”Inser hur nära döden jag var”

Hans pappa somnade in

Inom ett år hade Ebbot Lundberg förlorat båda sina föräldrar. Han förlorade sin pappa för cirka tre månader sedan och snart kommer han också att begravas.

– Det har varit svårt att få ihop. Pandemin ställer till det och sedan har jag en bror som bor i USA. Vi hade naturligtvis haft en begravning tidigare.

Hans pappa blev 86 år. Covid-19 var inte den bakomliggande orsaken.

– Processen gick väldigt lugnt till och somnade in. Han var medveten. Han kanske längtade efter att avsluta och han kände att han var klar. Mina föräldrar hade varit gifta i 60 år.

Han beskriver att begravningen känns som en återförening på något sätt.

– Det kommer att bli som om det är deras gemensamma begravning. Det är en märklig känsla att förlora sina föräldrar. Men alla kommer att gå igenom den processen.

Det är runt en månad kvar till begravningen. Men i dag, söndag, på Mors dag, kommer han att gå till Kerstins minneslund. Den ligger i närheten av där han bor på Särö.

– Den består av tio träd i en cirkel. Det känns som hon mår bra där hon är nu.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

LÄS MER: Björn körde rammade TMA-bilen – klev ur oskadd: ”Hann aldrig bli rädd”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.