Drivor med plast runt fotbollsplanen oroar: ”En otjänst mot barnen”

När Anna Oom är på sina barns fotbollsträningar förfäras hon av den stora mängden plastkulor bredvid planen. Drivorna består av gummigranulat från konstgräset som barnen spelar på.
– Jag får ont i magen. Vi har planerna för barnen, men vilken otjänst för deras framtid, säger hon.

ANNONS

Anna Ooms barn tränar på Maleviks IP och hon berättar att lagret med gummikulor, det vill säga granulat, började synas när snön smälte i början av februari. I mitten av mars tog hon bilder på hur kulorna bildat drivor runt hela planen.

En vecka senare är mycket uppsopat, men fortfarande ligger ett lager av granulat längs hela planen.

– Det blir ju rullgrus, så man kan ramla om man springer på det, så det kanske är därför en del är bortsopat nu, säger hon.

Skyddsnätet stoppar inte gummikulorna

Hon böjer sig ner och pekar på asfalten som vid första anblick är ren. Men överallt ligger det små bitar av plast. Även i det riktiga gräset som omger asfalten finns mängder av plast som skvätt, rullat eller runnit ut från planen. Det höga skyddsnätet runt anläggningen som stoppar höga bollar håller inte de små gummikulorna på plats.

ANNONS

– Plasten kommer ju till slut rinna ut i havet och den försvinner inte, utan finfördelas. Det påverkar både växter och djur, säger Anna Oom.

Förlänger säsongen

Konstgräsplaner förlänger utomhussäsongen avsevärt. På Kungsbacka kommuns hemsida står det att man snöröjer på konstgräs under nästan hela vintern. En period på några veckor över jul och nyår är enda uppehållet. Därför kan både barn och vuxna träna ute så gott som året runt.

Kommer det ett kraftigt snöfall så stängs planerna av till dess att snön är undanröjd. Vid senaste snöovädret i början av februari tog det bara ett dygn innan kommunen hunnit få bort snön och planerna var redo att användas igen.

Nya granulatfällor filtrerar plasten

Anna Oom är dock tveksam till om det är värt riskerna.

– Konstgräsplaner har såklart fördelar också och de kanske rent av behövs, men då måste det hanteras bra, säger Anna Oom.

Jessica Wibeck är kommunens fritidschef, och hon säger att man gjort en stor satsning senaste året. Granulatfällor har till exempel installerats på de flesta planer.

– Det är ett filter som sätts i brunnarna, som fångar upp granulatet. Det är en miljöåtgärd vi gjort som skyddar dagvattnet. Sedan återanvänds granulatet igen, säger hon.

ANNONS

Borsta bort kulorna från skorna

En annan investering kommunen gjort är att ställa stativ med borstar bredvid planerna, för att spelarna ska borsta bort gummigranulatet från skorna.

– Vi jobbar med värdet på granulatet också, så att det ska vara så skonsamt som möjligt. Vi jobbar ständigt med miljökraven, säger Jessica Wibeck.

Glenn Andersson är enhetschef på Teknikförvaltningen. Han förklarar varför det ligger så mycket plast runt planerna såhär års.

– Vi använder speciellt anpassade plogar, för att inte skada planen, men plasten som följer med snön hamnar på asfalten så att vi enkelt ska ta upp dem och lägga tillbaka den när snön smällt.

Hinner inte åka flera gånger

Nu är det många veckor sedan snön försvann, och just nu håller man på att sopa upp plasten. Anledningen till att det dröjt är helt enkelt effektivisering.

– Vi åker ut och tar hand om det när det står klart att det inte kommer mer snö för säsongen, så vi slipper göra det flera gånger. Vi har 14 eller 15 konstgräsplaner att ta hand om, säger Glenn Andersson.

Hektisk period under våren

Han säger att det helst ska ligga plankor runt planerna, som en ram, som hindrar läckage. På de nya planerna som ska anläggas, på Rydet och Ögärdet kommer det också finnas galler vid entréerna, så att plast som fastnat under spelares skor lossnar och samlas upp. Där ska mattan dessutom ligga över brunnarna, och i och med att mattan är finmaskig så ska kulorna stoppas från att hamna i vattnet.

ANNONS

På Maleviks IP finns varken eller, men Glenn säger att en ram är på gång.

– Nu har vi en hektisk period, men innan vintern ska det ha kommit upp en ram.

”En otjänst mot våra barn”

Alla kommuner snöröjer inte konstgräsplaner. En anledning är att det sliter på planerna.

– Anledningen till att vi snöröjer är att det finns ett stort behov av fotbollsplaner under vintern. För att kunna nyttja dem så plogar vi. De är byggda för att användas, säger Glenn Andersson.

Anna Oom är fortsatt ytterst skeptisk till konstgräsplaner. Hon är förvånad över att man valt att anlägga såpass många i kommunen.

– Jag blir framför allt ledsen. Vi gör en otjänst mot våra barn om vi förstör deras framtid på det här sättet. Man lär barnen att inte skräpa ner i naturen, vi var ute och plockade skräp häromdagen. Sen ser man det här, som man kan skopa upp, men som ändå aldrig går att få bort helt, säger Anna Oom.

LÄS MER:Äldreboendet blev flyktingarnas första svenska hem

LÄS MER:Ost-Hasse säljer Bröderna Nilsson efter nästan 60 år: ”Har varit en livsstil”

LÄS MER:Åsa IF efterlyser fotbollsutrustning – vill få unga nyanlända börja spela

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS