Driftstörningar drabbar företag i Kungsbacka

Under torsdagen drabbades kunder i Kungsbacka av ett driftstörningsfel hos Telia. Ett problem som kvarstår och flera företag påverkas. Anledningen till driftstörningen är att en kabel blivit genomborrad vid ett arbete.
– Med lite tur kan vi ha lappat ihop det och ha vägen körbar på tisdag, säger Roland Jansson, vägtekniker vid förvaltningen Teknik.

ANNONS
|

Under torsdagen drabbades 800 kunder i Kungsbacka av Telias driftstörning däribland OKQ8 på Energigatan 2, vilket Norra Halland var först med att rapportera om.

– Driftstörningarna fortsätter och det är samma problem idag som igår. Vi har möjlighet att spara 200 transaktioner lokalt i kassorna, men den ena är redan full och den andra är strax också det. Vi försöker få hem ett 4g modem nu så att vi kan köra kassorna genom det, säger Anders Lundberg, chef på OKQ8, på fredagsförmiddagen.

Kommer ni att behöva stänga?

– Hoppas inte det. Vi kan ta emot betalningar via Swish, men inte med kort och det är ju ett problem för kunderna.

ANNONS

Varlavägen ska grävas upp

När Kungsbacka-Posten pratar med Jens Wallentin, vägingenjör på Kungsbacka kommun, på fredagseftermiddagen berättar han att det är ett misstag som föranlett driftstörningen.

– Man har borrat under Varlavägen för att dra en vattenledning och det verkar som att man råkat komma åt Telias kabel där. Jag tror att man borrade på 2,5 meters djup så jag blev lite förvånad att en av deras kablar låg där.

När kommer arbetet vara klart?

– Det kan jag inte svara på. Först måste vi gräva upp vägen på den platsen där kabeln finns, och vi ska ju ner på 2,5 meter djup. Sen ska Telias tekniker komma och reparera kabeln också, men man jobbar väl på tills det är klart.

Wallentin berättar att trafiken kommer att kunna fortsätta rulla på Varlavägen men att framkomligheten kommer att vara begränsad, säger Wallentin.

”Med tur klart på tisdag”

På platsen vid Varlavägen omkring klockan 16.30 på fredagseftermiddagen har vägtekniker Roland Jansson precis anlänt.

– Vi kommer att vänta nu tills rusningstrafiken är över och runt klockan 18.00 stänger vi sedan delvis av vägen. Efter det kommer man att jobba intensivt för att åtgärda felet. Men vi måste dels gräva ner en och en halv meter i backen, och sen får vi se om kablarna går att laga på plats, säger han.

ANNONS

Arbetet väntas dock pågå hela helgen, med begränsad framkomlighet som följd.

– Med lite tur, om allt går bra, så kan vi ha lappat ihop det och ha vägen körbar på tisdag. Men i värsta fall kan det ta längre tid, säger Roland Jansson.

Ingen prognos

Telia uppgav under torsdagen att det var en kabel som har skadats av misstag i samband med ett annat arbete och beklagade störningarna som deras kunder upplevde.

– Vi jobbar så fort som möjligt med att åtgärda detta, uppgav Irene Krohn på företagets presstjänst.

Även antalet drabbade uppgav hon var högre än det som tidigare stod på Telias hemsida.

– Det är runt 800 kunder som är påverkade.

Blir ni ersättningsskyldiga vid inkomstbortfall?

– Det är jätteviktigt att företag som är drabbade felanmäler till oss, för det är inte säkert att alla drabbas, men skulle det vara så får man givetvis kostnadsavdrag för den tiden.

LÄS MER:Fågelinfluensa i Kungsbacka – gråtrut och gås bar på smittan

LÄS MER:Stort läckage i huvudledning – akut driftstörning för fjärrvärme

ANNONS