Drama när politikerna svängde – IFK Fjärås får borgen på två miljoner: ”Fantastiskt”

I kommunstyrelsen blev det nej. Men i fullmäktige svängde det. IFK Fjärås får två miljoner i kommunal borgen för att renovera och bygga till klubbstugan.
– Fantastiskt! Detta trodde jag aldrig, säger Niklas Nedrén, ordförande i IFK Fjärås.

ANNONS

Frågan om kommunal borgen är känslig i Kungsbacka kommun. Policyn säger att kommunen ska vara restriktiv med att teckna sådana avtal. Bland annat fick Kungsbacka tennisklubb nej när de ansökte om en kommunal borgen på 100 miljoner kronor.

När kommunstyrelsen behandlade IFK Fjärås ansökan om kommunal borden blev det nej. Men när kommunfullmäktige hade möte under tisdagen svängde det till ett ja.

Hade slipat argumenten

– Vi hade slipat våra argument. Jag var först upp i talarstolen. Sen var det andra partikollegor som fyllde på. Vi hade även med oss både S och SD. Sen svängde L i frågan, vilket fällde avgörandet, säger Fredrik Hansson, kommunalråd för Centerpartiet.

Läget vad gäller klubbstugor ser olika ut i kommunen. Vissa föreningar äger både sin klubbstuga och planen, andra bara stugan.

– Fjärås äger klubbstugan som står på kommunal mark. Den behöver renoveras och det behövs en handikapptoa. Dessutom behöver klubben nya omklädningsrum, framförallt för damer, säger Fredrik Hansson.

Han är glad för att det blev ett ja och att man på det sättet kan hjälpa föreningslivet. Samtidigt är han väl medveten om policyn som gäller. Förutom tennisklubben fick Åsa IF nej till ett extra bidrag på 100 000 kronor för att dränera runt sin klubbstuga.

Nya lokaler för Onsala och Lerkil

– Man måste kunna bedöma varje enskilt fall för sig. IFK Fjärås går in med en miljon i eget kapital, har en miljon i sponsring sedan går vi i borgen för ett lån på två miljoner. Det känns säkert. Klubben har ideella krafter som hjälper till att bygga. Tennisklubben handlade om 100 miljoner och helt andra förutsättningar, säger Fredrik Hansson.

För några år sedan byggdes klubbstugor åt både Onsala BK och Lerkils IF. Det förklarar Fredrik Hansson så här:

– Då får man backa historiken. När det gjordes en inventering ansågs de båda klubbarna ha de sämsta klubbstugorna. Därför stod de först på tur för nya. Sedan betalar Onsala och Lerkil hyra till kommunen. Den är förvisso subventionerad, men lokalkostnaden är högre än många andra klubbars.

Blev votering i fullmäktige

Fullmäktigebeslutet fattades efter votering och vinst för ja-sidan med 32-25.

– Oerhört glädjande att vi får vara med och skapa bra förutsättningar för föreningslivet i Kungsbacka, säger Fredrik Hansson.

I IFK Fjärås är det jubel hos de rödvita. Klubben började spåna på en renovering redan 2018.

– Jag presenterade planerna för kommunen två veckor innan pandemin kom. Sen fick vi lägga detta på is. Jag har fortsatt uppvaktat politikerna om borgen och det var inte helt lätt, säger Niklas Nedrén.

Bygger inget flådigt

Han berättar att klubben kan fortsätta använda klubbstugan under renoveringen, vilket är en klar fördel. Medlemmarna kommer också att säga sitt innan det börjar att byggas.

– Det är väldigt roligt att kommunen tror på oss. Jag trodde aldrig att det skulle svänga politiskt. Det här betyder väldigt mycket för klubben. Vi kommer inte att bygga något flådigt som sticker ut, men en renovering är absolut nödvändig, säger Niklas Nedrén.

LÄS MER:Tufft läge för tennisklubbens borgenspengar – "Ser mörkt ut"

LÄS MER:Tennisklubben backar om borgenspengar – drar tillbaka ansökan

LÄS MER:Villkoret för att få bidrag – flytta in i tomma kommunlokaler

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS