Drama när årets gran skulle resas i Kungsbacka: ”Fick ta ner träd”

På tisdagen restes årets julgran på Kungsbacka torg. Men allt blev över en timma försenat. Detta då granen var så stor att man fastnade på vägen.
– Vi fick ta ner ett träd, och det gick lite tid till att få tag på markägaren, berättar granchef Per Bodén.

ANNONS
|

Först var det sagt att ekipaget skulle anlända till Kungsbacka innerstad vid klockan 12.00. Parkeringsvakterna Vivi och Madeleine var beordrade till Kyrkogatan för att hålla gatan fri från bilar och på så sätt ge lite extra plats till granens färd in mot torget.

– Många säger att de bara ska stå en kort stund. Kanske att de ska in och hämta något. Men vi vet ju inte exakt när den kommer, berättar parkeringsvakterna.

Fastnade i skogen

Den extra platsen skulle visa sig behövas så småningom. Men däremot kom det ingen gran klockan 12.00. Och inte heller 12.30. Till slut ringde en av parkeringsvakterna för att höra efter hur det gick, och fick då svaret från grangänget att ”vi sitter fast i skogen”.

ANNONS

Även Kungsbacka-Posten fick ett meddelande med tillhörande foto.

– Här står vi och kommer inte fram, skrev Conny Johansson från Teknik som förklaring till bilden (se bildspelet ovan).

Ovanligt stor gran

Till slut dök de dock upp. Och redan vid infarten till Kyrkogatan blev det ett konstnummer för chauffören att svänga runt ekipaget utan att få med sig intilliggande byggnader. Allt gick dock bra, och snart var arbetet på torget i gång. Per Bodén tog sig dock tid för en pratstund.

– Ja, det blev en väldigt stor gran. Framförallt väldigt vid och bred, säger han.

Ni körde fast på vägen ut ur skogen?

– Ja, det blev lite trångt så vi fick ta ner ett träd, och det gick lite tid till att få tag på markägaren, säger Per Bodén.

Granen kommer i år från Tostared, och det var med knapp marginal som kommunen ens fick tag på en gran som passade, förklarar Per Bodén.

– Vi hade ganska få att välja på i år, och svårt att hitta en bra. Så vi gick ut med en förfrågan. Då ringde de från Café magasinet vid Eskeskärr säteri, berättar granchefen.

Skänkte granen

Där ute fanns en gran, meddelade säteriet. Och de var dessutom villiga att skänka den till Kungsbacka.

ANNONS

– Ja, de skänkte granen. Och det var bara någon vecka sedan vi fick det här beskedet, berättar Per Bodén.

På tisdag eftermiddag blev det så till slut ett flitigt arbete när granen kranades av. Området spärrades av, granfoten gjordes i ordning, och så till slut kunde det ståtliga barrträdet lyftas på plats. Allt gick bra, och nu är årets julgran på plats i Kungsbacka.

LÄS MER:Goda möjligheter till julmys i Kungsbacka – här finns julmarknaderna

LÄS MER:Stor klädkedja öppnar butik på Kungsmässan: ”Starkt varumärke”

LÄS MER:Kungsbacka vill ha Sveriges högsta julgran – pris en miljon

ANNONS