Han har gjort dragspelandet till en karriär, men de musikaliska influenserna är många gånger av det tyngre slaget.
Han har gjort dragspelandet till en karriär, men de musikaliska influenserna är många gånger av det tyngre slaget. Bild: Mats H Ljungqvist

Dragspelskungen fyller 50 – firar dubbelt med företaget

Förra året fyllde familjeföretaget Karlssons musik i Fjärås 50 år. Nu är det yngste sonen, dragspelsstjärnan Lars Karlsson som fyller halvvägs till 100.
– Förhoppningsvis blir det mer rejält firande senare i år.

ANNONS
|

Lars Karlsson från Fjärås har spelat dragspel sedan han var liten, turnerat och släppt ett flertal skivor med bandet. Numera går mycket tid åt till arbetet med företaget, Nordens största dragspelsbutik. Men han är redo för både firande och plattsläpp i sommar.

Grattis, hur har du firat?

– Tack! Det har varit ganska lugnt. Det kom lite folk hit mitt i natten med tårta och prosecco. Jag anade väl att de skulle dyka upp, flera kompisar har fyllt 50 nyligen, och det är så vi brukar fira. Sedan hade vi en grillkväll med kollegerna på firman. Vi ses ju ändå varje dag, så vi tyckte det gick bra.

ANNONS

Vad gör du annars, ligger spelningarna på is?

– Det har inte varit några spelningar förutom några begravningar senaste året. Orsayran var inställd, men de arrangerade en mindre version där jag spelade och träffade lite kompisar. Annars har jag mest jobbat. Ätit och jobbat är det jag hunnit med.

Har ni mycket att göra i butiken och verkstaden?

– Ja, vi har faktiskt haft väldigt mycket att göra. Vi har haft fri frakt, och skickat många fler dragspel än vi brukar göra. Däremot har det varit lugnare i butiken så vi har hunnit jobba en del i verkstaden och utföra service på instrumenten.

Vad har du för planer för framtiden?

– Jag hoppas att företagets 50-årsjubileum blir av. Det skulle varit i mars 2020 och är flyttat till oktober i år. Lokal och världsartister är bokade, men man vet ju fortfarande inte säkert när det kommer bli av. Däremot hoppas jag att jag och bandet gör klart nästa platta. Den har varit på gång ett tag och vi har släppt en video på YouTube nyligen, men nu är planen att släppa skivan i höst.

ANNONS