Drabbade husägarna: ”Det har hänt flera gånger nu”

Det är inte första gången en vattenläcka drabbar husägarna på Emmavägen i Åsa. Husgrunder fyllda av vatten, över hela tomter och flera timmars arbete framför sig. Kommunen planerar nu att byta ut de gamla rören som går sönder gång på gång. Men när man ska göra det är ännu inte klart.
– Man känner sig uppgiven, det är femte gången det händer nu. Jag vet inte hur länge man orkar med det här, säger en husägare.

ANNONS
LocationÅsa i Kungsbacka|

Paret står framför sitt sommarhus som de haft i många år. De fick larm av en granne på tisdagsmorgonen att det skett en vattenläcka och när de kom till huset var det nästan en decimeter vatten på hela uppfarten och tomten.

– Det ser ut som ett slagfält. Det har läckt in i hela grunden, säger en av husägarna som inte vill stå med sitt namn i tidningen.

LÄS MER:Efter intensiva regnandet – översvämningsskyddet aktiveras

”Känner sig inte direkt prioriterad”

Hela deras dag blev förstörd och det blev flera timmars arbete med att pumpa bort vattnet från husgrunden. När de öppnade besiktningsluckan till grunden var det fullt med vatten.

– Man känner sig uppgiven, det är femte gången det händer nu. Jag vet inte hur länge man orkar med det här. Men det här är ju vårt paradis som vi åker till varje helg.

ANNONS

LÄS MER:Larm om översvämningar på flera håll i Kungsbacka

Enligt kommunens personal som var på plats under dagen berodde vattenläckan på gamla ledningar som spruckit. Samma sak har hänt flera gånger innan. Husägarna hoppas att kommunen ska fixa ledningarna så att det här inte händer igen.

– Vi tycker kommunen ska fixa nya rör eftersom det är därför det här händer. Men vi har inte fått någon respons när vi har hört av oss till kommunen, man känner sig inte direkt prioriterad här.

LÄS MER:Skräcken mitt i översvämningskaoset: ”Jag kunde ha dött”

Ledningen ska bytas ut inom ett till två år

Annika Malm, verksamhetschef för vatten och avfall på kommunen, säger att det ligger i planen att byta ut ledningen.

– Det är gamla rör som behöver bytas ut. Jag vet inte exakt när de kommer bytas ut men inom närmsta tiden, inom ett till två år, säger hon.

Det har hänt flera gånger innan, varför har man inte gjort det tidigare?

– Jag vet inte varför vi inte har gjort det tidigare. Men vi prioriterar utifrån risk, där vi tittar på sannolikhet att ledningen ska gå sönder och hur stora konsekvenserna det blir. Det finns andra ledningar som vi har bytt ut utifrån prioriteringen, men vi ser att det här är en ledning som har risk, säger Annika Malm.

LÄS MER:De filmar Kungsbackabornas bajsvatten – så ser ditt avlopp ut från insidan

Vad vill du säga till de husägare som står med vatten i husgrunden för femte gången?

ANNONS

– Jag förstår att det finns en uppgivenhet. Det ska inte hända så här ofta och vi ska försöka byta ut ledningen så fort som möjligt. Vi vill såklart inte att det ska vara såhär, det blir en kostnad för oss också när det blir skador efter vattenläckage.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS