Mattias Kinsch på kommunens mätningsavdelning visar upp nya kommundrönaren, med avancerad GPS-funktion som mäter ”ner på centimeternivå”.
Mattias Kinsch på kommunens mätningsavdelning visar upp nya kommundrönaren, med avancerad GPS-funktion som mäter ”ner på centimeternivå”. Bild: Mats H Ljungqvist

Drönaren ett nytt surrande vapen i kommunens arsenal: ”Kan hitta svartbyggda bryggor”

Kungsbacka är en av alla kommuner som nu skaffar drönare. Maskinen ska användas för att mäta in kartor och för inspektioner från luften, men i framtiden kan den också användas för kontroller och annan myndighetsutövning.
– Ett utmärkt hjälpmedel för oss att hålla koll på strandskyddet, säger miljönämndens ordförande Peter Söderberg (M).

ANNONS
|

Allt fler kommuner skaffar nu drönare som ett redskap i den kommunala verktygslådan. De surrande maskinerna kan användas till allt från att mäta in kartor och ritningar, övervaka trafik och p-platser, till att jaga föroreningar eller utsläpp.

I dag används de också till det som kallas ”bygglovsanknuten verksamhet”, eller för att hitta svartbyggda bryggor längs stränderna i både sjöar och hav.

Peter Söderberg, moderat ordförande i nämnden för miljö och hälsa, menar att drönarflygning kan bli ett utmärkt hjälpmedel för övervakning av strandskyddet.

– Det skulle ju underlätta tillsynen om vi kan filma från luften för att hitta till exempel svartbyggda bryggor eller privatiseringar längs kusten. Då kan vi spara personalen till att bara åka ut på plats när vi sett att det verkligen finns problem, säger han.

ANNONS
Peter Söderberg (M), ordförande i nämnden för miljö och hälsa.
Peter Söderberg (M), ordförande i nämnden för miljö och hälsa. Bild: Mats H Ljungqvist

Flera områden

Men på miljöförvaltningen finns fler områden där drönaren kan underlätta myndighetsutövningen.

– Faktum är att vi kan ha ganska mycket nytta av detta. Många gånger måste vi ge oss ut och mäta in vattendrag, eller sjöar, för att avgöra dispenser från strandskyddsbestämmelserna. Det arbetet blir mycket lättare med drönaren, säger Söderberg.

LÄS MER:Sergio fick vänta i ett år för att få bygga – ett växthus

Inga klara svar

Bygglovsavdelningens chef, Hanna Ståhl, är mer försiktig med hur drönarflygning kan komma att användas.

– Det korta tråkiga svaret är att det vet vi inte riktigt ännu. Visst ska vi använda de tekniska hjälpmedel som finns för att arbeta effektivare och smartare och visst finns det områden där en drönare kan underlätta jobbet, i stället för att vi skickar ut folk på plats, säger hon.

Hanna Ståhl, chef för bygglovsavdelningen i Kungsbacka kommun.
Hanna Ståhl, chef för bygglovsavdelningen i Kungsbacka kommun. Bild: Mats H Ljungqvist

LÄS MER:Piloten började köra budbil när pandemin slog till

Däremot är det tveksamt om drönare kan bli ett vapen i jakten på svartbyggen.

– De svartbyggen vi hittar får vi nästan alltid en via en anmälan. Vi ser inte det som en uppgift att i första hand hålla på och övervaka, i stället vill vi hjälpa folk att göra rätt från början, säger Hanna Ståhl.

Ny modern teknik

Kungsbackas nyinköpta drönare är egentligen den andra, men den tekniska utvecklingen går rasande fort. Det har funnits en tidigare, men den har framför allt används för enkla flygbilder över reningsverk och vattenverk. Den nya drönaren är utrustad med både kamera och ett inbyggt GPS-positioneringssystem, ”med centimeternoggrannhet”, berättar Mattias Kinsch, chef på mätningsavdelningen i Kungsbacka och bas över drönarverksamheten.

ANNONS
Drönaren är utrustad med både kamera och GPS. Här visas den upp av Mattias Kinsch, chef på mätningsavdelningen i Kungsbacka.
Drönaren är utrustad med både kamera och GPS. Här visas den upp av Mattias Kinsch, chef på mätningsavdelningen i Kungsbacka. Bild: Mats H Ljungqvist

LÄS MER:Säröborna blir av med återvinningen – var ett svartbygge

Det är framför allt för kartmätningar och andra precisionsuppdrag som maskinen ska användas. Då ska mätningsavdelningen fungera som ett slags drönarcentral där andra delar av kommunen beställer flygningar.

– Vi är bara utförare. Får vi en beställning så utför vi den, säger han.

Det är också kommunens mätningsavdelning som ska ansvara och vara operatör för drönaren, tillsammans med de så kallade fjärrpiloter som ska flyga maskinen.

Vill informera

Men Mattias Kinsch medger att det trots allt finns en etisk problematik kring att flyga och filma de egna medborgarna.

– Och den har jag full respekt för och den måste vi kunna hantera. Framför allt genom att informera om när vi ska ut med drönaren och om vi måste flyga där det rör sig människor, genom att planera det på tider då det inte är så mycket folk ute, säger han.

I vintras kom dessutom Transportstyrelsen med nya regler för drönarflygning. De innehåller bland annat krav på drönarkörkort och en tydligare ansvarsfördelning kring flygandet. Med tanke på den snabba tekniska utvecklingen ska SKR, Sveriges kommuner och regioner, ta fram en handbok för drönarflygande kommuner. Tills den är klar står Kungsbackas drönare kvar i förrådet på Teknikens Hus på Inlag.

– Men så fort SKR kommer med sina rekommendationer, att ’tänk på det här och gör så här’ – då är vi startklara och redo att köra igång, säger Mattias Kinsch.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS