Douglas visar vägen genom Särö – vykorten blev en bok

Några vykort från Särö blev början på en samling, som utvecklades till en bok om hur orten såg ut för hundra år sedan. Douglas Storckenfeldt har lagt över 1 000 timmar på att samla bilder och hitta fakta och nu ligger de nytryckta böckerna i garaget.
– Jag har lärt mig mycket som jag inte hade en aning om, säger han.

ANNONS
|

Douglas Storckenfeldt är van vid att förflytta sig. Han har ett hus i Åhus, där han tillbringar ungefär hälften av sin tid. Dessutom reser han mycket och gärna. Han säger att han samlar på länder.

– 135 länder har det blivit hittills. Ofta kombinerar jag dem med resor till frimärkstävlingar.

Douglas är alltså filatelist, och har specialiserat sig på isländska frimärken tillverkade innan år 1900. Samlingen har han tävlat med, och vunnit många priser. Som frimärkssamlare kommer han i kontakt med fler vykort än gemene man, och det var när han fick tag på några stycken från Särö som han bestämde sig för att börja samla.

ANNONS

Själen finns i Särö

– Det är här i Särö själen finns, jag är uppvuxen här. Det här huset köpte min mormors föräldrar 1903, säger han när han tar emot i den gula villan.

Han är uppvuxen på den anrika badorten och känner till vägarna och husen, men de senaste åren har han lärt sig ännu mer. Pandemin stoppade tillfälligt Douglas Storckenfeldts resande, och han fick plötsligt tid att ägna sig helhjärtat åt vykortssamlingen. Han fick tag i de flesta via nätauktioner, men också från vänner som delar samma intresse.

– När jag visade samlingen för folk så sa de att jag borde göra en bok, säger han.

Vykorten ger en guidad tur

Nu, över 1 000 timmar senare är den klar, boken som heter ”En Särö promenad för över 100 år sedan”. Den baserar sig på de 300 vykort som Douglas har fått tag på, som föreställer Särö från ungefär 100 år sedan.

Till varje vykort har han skrivit en kort text som beskriver bilden, och som ger en historisk kontext. Det har blivit en sorts historiebok, baserad på bilder. Fakta har han hittat dels i Särö kulturarvs digitala arkiv, men också hos andra källor.

– Jag byggde det som en promenad, en rutt, guidad av vykorten. Jag har lagt över 1 000 timmar på det, det tog hela pandemin att bli färdig, och det var himla roligt att ha något att göra under den tiden, säger Douglas Storckenfeldt.

ANNONS

Ortens olika epoker

Han berättar kort om Särös olika epoker. Säteritiden startade 1670, då säteriet byggdes. Det brann ner och utplånades helt 1927. Badortsepoken och kungaepoken präglade 1800-talet, då många av de villor som är bevarade än idag byggdes. Tidigt 1900-tal kom ångloket till orten. En sommarnatt 1952 målade några ungdomar ett av ångloken blommigt, och dåvarande stationshuset fick på så sätt sitt nuvarande namn, Blomstermåla. Vykort på både det blommiga tåget och på stationshuset finns med i boken.

Även om Douglas Storckenfeldt är uppvuxen på orten, och känner igen vyn på i stort sett varenda vykort, så säger han att han lärt sig mycket nytt.

– Det har också riktigt inbitna Säröbor gjort när de läst boken, säger han.

Ska hålla i Säröpromenaden

Även om verket är alldeles nytryckt så har de första exemplaren redan nått läsarna. Ungefär 100 exemplar delades ut när Särö kyrka firade 100 år, förra veckan. I helgen ska ytterligare en bunt gratisexemplar delas ut när Särö kulturarvs vänner ska ha årsmöte.

”Säröpromenaden” har blivit årsmötets tema, och Douglas Storckenfeldt ska hålla föredrag med utgångspunkt ur boken.

– Varje hushåll får en bok, och vill man köpa fler så går intäkterna till föreningen. I söndags fick kyrkan förtjänsten, säger han.

ANNONS

Trots lyckan över pallarna med böcker som står i garaget är han inte sugen på att släppa fler.

– Jag ska ge ut frimärkssamlingen i bokform, men det är inte samma sak. Det arbetet är klart. Men det blir aldrig mer något sådant här projekt, det tar otroligt mycket tid, säger Douglas Storckenfeldt.

LÄS MER:De vill lyfta kulturprofilens anda och minne: ”En speleman”

LÄS MER:Designlegendaren Pelle Pettersson fyller 90 - ”Känner mig som 40 år”

LÄS MER:Hon arrangerar tre dagars festival i Kullavik: ”Massor av folk”

ANNONS