Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Butiken ska få en särskild agility-bana, där hundar och hundägare kan mötas och hänga en stund.
Butiken ska få en särskild agility-bana, där hundar och hundägare kan mötas och hänga en stund.

Dogman öppnar i Borgås – "Vi går mot strömmen och satsar på möten i fysiska butiker"

Dogman startades 1965 i en källarlokal på 40 kvadrat i Lund. Nu omsätter kedjan 400 miljoner om året, med 16 butiker och öppnar för första gången i Kungsbacka.
– Vi går mot strömmen och satsar på möten mellan djur och människor i våra butiker, säger vd:n Pierre Olofsson.

Dogman säljer foder och tillbehör för hundar och hästar och har haft en stadig tillväxt sedan starten i Lund för 50 år sedan. Idag omsätter kedjan 400 miljoner årligen och har 160 anställda.

Nu etablerar de sig i Kungsbacka, i Skopunktens gamla lokaler i Borgås.

Butiken ska följa det som numera blivit kedjans koncept, bland annat med det som företaget kallar en "aktivitetsyta" mitt i butiken. Vid sidan av den sätts en "dogfie-vägg" upp, där jyckarna kan få posera på bilder och för barn och barnfamiljer finns kaninland för alla som funderar på en kanin som första husdjur.

– Vi kallar det den nya tidens detaljhandel, vi bjuder in till möten där kunderna kan ta med sig sin bästa vän. I många zoo-butiker och husdjursbutiker idag har djuren nästan försvunnit. Vi vill göra tvärtom och ta in dem, och rita om kartan lite grann, säger Pierre Olofsson.

Butiken är en av totalt nio nyöppningar som företaget gör under året.

– Kungsbacka är en av de kommuner som passar bra för vårt koncept. Det är en av de större i regionen och framför allt med väldigt många hundar och hundägare, och som saknar en butik som checkar in på det vi vill erbjuda, säger Olofsson.

Samtidigt är Dogmans vd medveten om att satsningen på fysiska butiker går mot strömmen.

– Vi vet att många inom handeln idag har det svårt och går i konkurs eller väljer att gå över till att bara sälja online. Men vi har sålt husdjursprodukter i 60 år, detta är nytt för oss och vi tror på detta. Vi har full gas redan från start, säger Pierre Olofsson.

Butiken i Kungsbacka öppnar enligt plan fredagen den 5 mars. Och så klart återstår frågan vilken hund som Dogman-vd:n själv har vilande vid fötterna?

– Ingen alls, jag är i fasen med tre små barn hemma, så den tiden finns inte just nu, säger han.

Mats H Ljungqvist

[email protected]

Läs mer: Snart blir det nytt liv i gamla Saga-biografen – nytt koncept för Kungsbacka

Läs mer: Second hand i finrummet – Stadsmissionen tar plats på Kungsmässan