Christer Kilersjö, vd Eksta Bostads AB, Jonas Enebrand, projektledare för teknik och Anneli Skoglund, utvecklingschef i Kungsbacka kommun.
Christer Kilersjö, vd Eksta Bostads AB, Jonas Enebrand, projektledare för teknik och Anneli Skoglund, utvecklingschef i Kungsbacka kommun.

Digital teknik ska ge en tryggare vardag

Hur kan den digitala tekniken göra vardagen tryggare för de som bor på trygghetsboende? Det ska nu utredas i ett projekt som det kommunala bostadsbolaget Eksta driver under året.

ANNONS
|

Eksta har fått drygt 300 000 kronor från Vinnova för ett projekt som kallas för Trygghetsboende med digitalt stöd.

Kolla Parkstad trygghetsboende utgör så kallad testbädd för projektet, vilket innebär att de omkring 80 hyresgästerna på boendet kan komma att få olika anordningar och tekniker installerade i sitt hem för att prova på.

Det hela är ännu i sin linda, men syftet är att få en bättre förståelse för vilka prioriterade behov som finns hos hyresgästerna och deras anhöriga kring trygghet och möjligheterna till digitalt stöd i vardagen.

– Vi vill studera vad det finns för möjligheter att använda modern teknik i fastigheter som ger de boende hyresgästerna ett mervärde, en nytta, säger Christer Kilersjö, vd för Eksta.

ANNONS

Vad kan det konkret komma att innebära för de boende?

– Det är egentligen det vi vill få reda på, vad som finns och framför allt också vilket behov som finns. Det kan vara tjänster eller kommunikation. Det är det som vi ska studera.

Kent Jarnestål bor på Kolla Parkstad trygghetsboende. Han berättar att han ännu inte fått någon ny teknik att prova på i sin bostad, men att han är positiv till projektet som han tror kan få fler äldre att få upp ögonen för tekniken som hjälpmedel.

– Jag tror att det här kan ge möjligheter för fler att på ett lättare sätt träffa sina barn och barnbarn.

Själv är han inte främmande för ny teknik, och brukar till exempel träffa sina barn via videosamtal i Whatsapp i mobilen.

– Vi som sitter här är mer eller mindre inlåsta på grund av pandemin, så jag tycker det är jättebra, säger han.

I projektet ingår förutom Eksta och Kungsbacka kommun bland andra Chalmers CVA, Högskolan i Borås och Lunds Universitet och Jonas Enebrand AB. Jonas Enebrand, från det sistnämnda företaget är projektledare för tekniken.

– Min roll är bland annat att koordinera olika insatser när det gäller vilken teknik vi ska prova här i verksamheten och också se till att förutsättningar för att prova tekniken finns i form av kunskap och kanske också infrastruktur.

ANNONS

Anneli Skoglund är utvecklingschef i Kungsbacka kommun. Hon tycker det ska bli spännande att få mer kunskap om hur tekniken kan användas för ge ett tryggare och mer självständigt liv, där människor kan bo kvar längre hemma tillsammans med sina anhöriga.

– Vi tycker att det är spännande att ligga i framkant och att våra verksamheter kan vara testbädd där företag kan få testa sin teknik och utveckla den bättre. De insikter vi får här kommer att kunna användas inom vård- och omsorgsboenden, hemtjänsten och fler verksamheter.

Projektet inleddes i januari och ska pågå fram till hösten.

Per Anger

per.anger@kungsbackaposten.se

ANNONS