Det vassa invasiva japanska jätteostronet ska kartläggas

Trots att stillahavsostron, också kallade japanska jätteostron, funnits längs västkusten sedan 15 år tillbaka vet man fortfarande inte exakt hur de påverkar vår miljö. Nu har ett nytt projekt startats, där man mer noggrant ska kartlägga den invasiva arten.
– Efter det du berättat, kanske Kungsbacka är ett bra försöksområde att titta på, säger Åsa Strand, marinekolog som leder projektet.

ANNONS
LocationKungsbacka|

Kungsbacka-Posten berättade nyligen om Orion Heim som skar upp sin fot när han hoppade från bryggan vid Hanhals holme. Han fick sy fem stygn och dagen efter kunde dykare konstatera att det fanns ostron och musselskal på botten. Förmodligen skar sig Orion på det japanska jätteostronet, som är något vassare än blåmusslor eller det inhemska platta ostronet.

– Jag såg stillahavsostron första gången 2007. Från år till år har det varit olika mycket, 2011 försvann de lite på grund av hårda isvintrar men sen har de kommit tillbaka igen, säger Bo Gustafsson, marinbiolog på Länsstyrelsen i Halland.

Han berättar att japanska jätteostron är väldigt vassa och kan förstöra badstränder. Man hittar dem främst längs vattenlinjen upp till en halvmeters djup men de kan även finnas på djupare vatten.

ANNONS

– I Halland finns ostronen främst i Varberg och Kungsbacka. Det finns väldigt mycket runt Onsalahalvön på utsidan, längs de yttre delarna men också i de inre delarna. De sätter sig gärna på hårdbottnar vilket finns i norra Halland, säger Bo Gustafsson.

LÄS MER:Allmänheten uppmanas avliva asiatiska blåskrabban

Åsa Strand uppmanar Kungsbackaborna att höra av sig om man ser japanska jätteostron.
Åsa Strand uppmanar Kungsbackaborna att höra av sig om man ser japanska jätteostron. Bild: IVL

LÄS MER:Drönaren ett nytt surrande vapen i kommunens arsenal: ”Kan hitta svartbyggda bryggor”

Stillahavsostron ska kartläggas utifrån tre zoner

Marinekologen Åsa Strand som har forskat på japanska jätteostron sedan 2010, har nyligen påbörjat ett fyraårigt projekt om ostronen; Dynamo, dynamisk förvaltning av det invasiva stillahavsostronet i Sverige.

– Vi vill bland annat kartlägga förekomsten av ostronet i tre olika zoner: där det ännu inte etablerat sig, där det fortfarande är i etableringsfasen och där ostronet är fullt etablerad, säger hon.

Kartläggningen kommer sedan hjälpa till hur man ska hantera ostronen. På ställen där de är fullt etablerade, exempelvis norr om Göteborg, kommer man inte bli av med ostronen helt och då krävs en typ av åtgärd. Och för zoner där ostronen inte helt tagit över kan det finnas möjlighet att hindra dem från att spridas mer. Men exakt var gränserna går, hur Kungsbacka ligger till i spridningen av den invasiva arten är alltså ännu inte fastställt.

– Det måste bli rätt åtgärder beroende på hur långt arten har etablerat sig. Vi vet ännu inte hur den påverkar våra inhemska arter, det finns både positiva effekter och negativa, säger Åsa Strand.

ANNONS

LÄS MER:Ny jämförelse: Kungsbacka bästa platsen att leva på i Halland

Utredningen ”Havet och människan”:

Har tagits fram av Miljörådsberedningen till Regeringen och presenterades i januari i år.

I utredningen finns ett förslag till förändring så att gemene man får gå ut och plocka de japanska ostronen. I dagsläget krävs det att ostronen befinner sig i produktionsområden för att man ska få plocka dem för kommersiellt bruk. Som privatperson krävs det ett tillstånd hos markägaren för att plocka ostron.

Den här lagstiftningen kan komma att ändras, men det har skapat stora diskussioner eftersom en kommersiell marknad har hunnit etableras kring japanska jätteostron och då vill man inte bli av med markägarrätten.

I Norge har det gjorts en del kampanjer för att få bort japanska jätteostron från badstränder.

LÄS MER:Nu kan du hyra kajak i centrala Kungsbacka: ”Finast att paddla på kvällen”

Bo Gustafsson, marinbiolog på länsstyrelsen i Halland säger att ostronen främst är i de norra delarna av Halland. Mycket finns också längs utkanten på Onsala halvön.
Bo Gustafsson, marinbiolog på länsstyrelsen i Halland säger att ostronen främst finns i de norra delarna av Halland. Mycket finns också längs utkanten på Onsala halvön. Bild: Ellinor Svensson

Kan få plockas bort vid badstränder

Michael Diemer, utredare på enheten för biologisk mångfald på Havs- och vattenmyndigheten följer Åsa Strands projekt. Även han menar att det inte finns tillräckligt med underlag för att veta exakt hur den invasiva arten påverkar våra inhemska arter, som blåmusslan och det platta ostronet.

– Det är kunskap som hjälper oss att ta nästa steg, hur vi ska hantera arten. Det enda jag kan säga är att vi har sett att den påverkar vårt ekosystem negativt. Det är en art som spridits över världen för att odlas och nu sitter vi här med skägget i brevlådan, säger Michael Diemer.

För ställen där inte ostronen är fullt etablerade eller har börjat utnyttjas i stor kommersiell grad tror Åsa Strand att det kan vara bra att plocka ostronen. Hon förklarar att det redan nu finns saker gemene man kan göra om man vill rensa bort ostron på badplatser. Hon uppmanar även Kungsbackaborna att höra av sig om man hittar ostron.

– Man kan vända sig till markägaren eller om det är en kommunal badplats, kommunen, och fråga om man får lov att plocka bort ostronen. Om folk gör det, får de gärna höra av sig till mig för instruktioner hur man gör med tillstånd, utrustning och hur man bäst får bort ostronen. Även om man inte kan plocka bort dem är det alltid bra att vi får in var ostronen finns så vi kan kartlägga dem, säger hon.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS