Det tycker Kungsbackaborna är viktigast när de väljer vårdcentral

Halland var den första regionen i landet som införde fritt vårdval. Sedan 2007 har hallänningar kunnat välja vilken vårdcentral de tillhör.
– Det är positivt ur invånarperspektiv, att man kan byta utan att behöva uppge motiv, säger Karin Nordstrand på vårdvalsservice i regionen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En nyfödd bebis listas automatiskt på samma vårdcentral som mamman. Alla andra erbjuds göra ett aktivt val.

– Alla som flyttar in i regionen får automatiskt ett brev med information om hur man väljer. Antingen kan man hämta en listningsblankett på den vårdcentral man vill tillhöra, eller så hör man av sig till vårdvalsservice, eller 1177, berättar Karin Nordstrand.

LÄS MER:Regionen varnar: Tufft läge på vårdcentralerna

Vid nyetablering händer mycket

Efter tre månader utan ett aktivt val så listas invånaren till den vårdcentralen som bostadsområdet tillhör.

Alla invånare kan när som helst byta, utan att uppge en orsak. Därför vet inte Karin Nordstrand och hennes kolleger varför exempelvis en Kungsbackabo väljer att flytta från en vårdcentral till en annan.

– Nej, men om något större händer så kan vi se ett mönster. Om exempelvis ett par läkare slutar så vill vissa patienter flytta efter. Vi ser ju också att det rör på sig om ett ställe öppnar eller stänger i ett visst område.

LÄS MER:Experten: Så ska du hantera ett positivt snabbtest för corona

Privata aktörer växer

Region Halland har inte gjort någon enkät eller undersökning kring vad invånarna tycker är viktigast när de gör sitt val.

– Nej, det är positivt ur invånarperspektiv, att man kan byta utan att behöva uppge motiv, säger Karin Nordstrand.

Men hon tycker det är intressant att följa statistiken som sammanställs varje månad. Hon säger att det sedan vårdvalets start 2007 har funnits en tendens att fler och fler söker sig till privata aktörer.

– Det ökar årligen. Men det är fortfarande lite övervikt på den offentliga vården.

Enligt statistiken från Region Halland så har de offentliga vårdcentralerna tappat från 52 338 patienter i januari 2021, till 52 051 i december. Samtidigt har de privata ökat från 32 335 till 33 163. Det är relativt små förändringar alltså.

LÄS MER:65 miljoner kronor till Region Halland

Nygamla vårdcentralen ökar mest

De enda vårdcentralerna som tappade under förra året är de offentliga i Onsala och Särö, som tappade drygt 2,5 procent var. Nya Säröledens Familjeläkare i Billdal ökade med 5,4 procent och var den som växte mest.

Säröledens Familjeläkare startade om under nytt namn hösten 2020, och tappade då en hel del patienter. Nu är man tillbaka där man var, med drygt 6 700 listade patienter.

Karin Nordstrand poängterar att det trots allt är många som sitter där de sitter, år efter år.

– När en ny vårdcentral öppnar så händer det en del. Men gemene man byter inte vårdcentral särskilt ofta. De flesta är kvar där de är.

LÄS MER:Läkare kritiseras – kollade i en anställds journal

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS