Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Robin Aron

Det här ska du tänka på innan vaccineringen

Vaccinationsfas 4 är sedan vecka 19 igång och i slutet av den här veckan kan även de som har fyllt 50 år boka tid. Men vad ska man tänka på innan man får sprutan?

ANNONS
|

Det finns en hel del att tänka på innan man får sitt vaccin mot covid-19. Bland annat kommer man att behöva fylla i en hälsodeklaration, där det ställs ett antal frågor om den egna hälsan.

LÄS MER:Då finns fler än 1000 lediga vaccintider i Kungsbacka

LÄS MER:Vaccinleveranserna minskar i Halland

– Jag vill trycka på vikten av att man ska lägga tid på de frågorna och fylla i så noga och korrekt man bara kan. När det gäller allergier är det väldigt viktigt att man fyller i hälsodeklarationen korrekt, säger Region Hallands biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.

– Har man en tidigare historia med en allvarlig allergisk reaktion, då menar vi den typ som har krävt sjukhusvård, då ska du inte vaccineras på våra vaccinationscentraler, fortsätter hon.

ANNONS

Är så fallet ska man alltså boka in sig på en vårdcentral och anledningen är att man ska få rätt typ av övervakning.

Några saker att tänka på inför vaccinationen

På vaccinationscentralen eller vårdcentralen kommer man sedan att behöva visa sin legitimation. För att underlätta för sig själv och vårdpersonalen är det också bra om man har en kortärmad tröja, skriver 1177.se.

Man skriver också att personer inte ska komma till vaccinationen för lång tid i förväg, utan komma till den tid man har bokat tid. Det för att förhindra trängsel.

– Det är också viktigt att man är fullt frisk när man kommer till centralerna. Om man känner sig sjuk så ska man absolut inte komma. Vi vill inte få smittspridning på centralerna. Det är jätteviktigt att man inte känner sig sjuk, understryker smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Vad händer om någon haft covid-19 under tiden personen vistas i lokalerna?

– Om man som smittsam har varit i samma lokal som andra blir det naturligtvis en smittspårning, som i alla andra fall. Det är också därför det är viktigt att det inte blir trängsel och att vi jobbar med avstånd i lokalerna.

LÄS MER:Senaste nytt om coronavaccinationerna i Halland

Stanna hemma om du får biverkningar

När man har vaccinerats måste man sitta kvar i lokalen i 15 minuter och efter vaccinationen bör man inte planera in några aktiviteter det närmsta 24 timmarna. Detta på grund av att man kan få biverkningar, som bland annat ömhet i armen, illamående, feber eller muskel och ledvärk.

ANNONS

Om man får förkylningsliknade symptom efter vaccinationen ska man stanna hemma, om de inte går över inom ett dygn kommer man behöva ta ett coronatest och mer information om detta står på 1177.se.

LÄS MER:Så blir skolavslutningen i år – det gäller för anhöriga

Fortsätt följa rekommendationerna och råden

De flesta har har ett visst skydd mot att bli sjuk tre veckor efter sin första dos.

– När sedan får sin andra dos för man en förstärkning av det skyddet. Ett par veckor efter andra dosen har man uppnått sin maximala skyddseffekt, men det finns inga vaccin som är 100 procent skyddande.

Och när man är fullt vaccinerad ska man förhålla sig till de råd och vaccinationer som finns.

– Vi är mitt i en pandemi, har hög smittspridning och stor risk för smitta om man träffar andra människor. Det innebär att vi behöver fortsätta begränsa våra kontakter. Om vi träffas många så finns det en stor risk för smittspridning och den är man inte helt skyddad från, även som vaccinerad, man kan fortfarande bli smittad och riskera att smitta andra, säger Maria Löfgren.

LÄS MER:Så många vaccinerades första veckan i Tingbergshallen – nu höjs tempot ytterligare

Men hur länge skyddet från vaccinet kommer att finnas i kroppen är svårt att svara på i dagsläget.

– Det är inte fastställt ännu. Det är inte osannolikt att man framöver behöver fylla i med ytterligare doser. När och vilken omfattning det vet man inte ännu.

ANNONS

ANNONS