Innan man kommer till flygplatsen är det bra att kontrollera sin flygbiljett och se om bagaget ingår eller inte, om man kan checka in på flygplatsen, och hur mycket vätska man ta med sig i handbagaget. Arkivbild.
Innan man kommer till flygplatsen är det bra att kontrollera sin flygbiljett och se om bagaget ingår eller inte, om man kan checka in på flygplatsen, och hur mycket vätska man ta med sig i handbagaget. Arkivbild. Bild: Paul Wennerholm

Det gäller i säkerhetskontrollen på flygplatsen

Under sommaren är det högsäsong på Landvetter flygplats. Men innan man sätter sig på planet krävs det en hel del förberedelser och det finns många regler att följa i säkerhetskontrollen. Anna Strömwall, flygplatschef på Landvetter, ger här tips som gör resandet smidigare. Hon berättar också vilken som är den vanligaste frågan de får från resenärerna.

ANNONS

Nu är det högsäsong för flygandet och Landvetter flygplats är inne på sina mest intensiva veckor i och med sommarresandet.

Enligt Anna Strömwall, flygplatschef på Göteborg Landvetter Airport, reser just nu ungefär 20 000 resenärer till och från flygplatsen varje dag.

För att resan ut från Landvetter ska gå så smidigt som möjligt finns det en hel del saker att tänka på som resenär. Som att till exempel vara på plats i god tid, även om man checkat in hemma.

– Resenärer bör vara på plats när incheckningen börjar – om man har bagage. Det är olika hos de olika flygbolagen, men varierar från två till två och en halv timma för utrikes flyg, säger Anna Strömwall.

ANNONS
I framtiden  kommer Landvetter få ny teknik i säkerhetskontrollen men hur den kommer att se ut och när den kommer, går inte att säga, detta enligt Anna Strömwall, flygplatsdirektör för Göteborg Landvetter Airport.
I framtiden kommer Landvetter få ny teknik i säkerhetskontrollen men hur den kommer att se ut och när den kommer, går inte att säga, detta enligt Anna Strömwall, flygplatsdirektör för Göteborg Landvetter Airport. Bild: Paul Wennerholm

Att ha koll på vilken typ av biljett man bokat är också en fördel, för alla vet inte om de bokat en biljett där incheckat bagage ingår eller inte. Enligt Anna Strömwall leder det till diskussioner vid incheckningen eller ombordstigningen. Vill man ha med sitt bagage får man betala för det. Men en del löser det på annat sätt.

– Det händer att folk inte vill betala och lämnar det i gaten, men då slänger vi det.

Att vara ute i god tid är extra bra under högsommaren då det kan uppstå köer under vissa tider i säkerhetskontrollen. När man sen kommit fram till kontrollen bör man vara förberedd genom att ha stoppat all vätska man vill ha med sig i zippåsar. Något som många missar, menar Anna Strömwall.

– Du får inte ta med dig mer vätska än det som ryms i en enliters zippåse som är återförslutningsbar. Och man får bara ha en påse per person. Varje behållare får max vara på 100 milliliter, oavsett hur mycket den innehåller.

I flygplatsens säkerhetskontroll, är det en hel del saker att tänka på innan man passerar den. Och finns regler man måste följa för att få passera den. Bland annat ska vätskan ner i zippåsar, och all teknik plockas fram. Arkivbild.
I flygplatsens säkerhetskontroll, är det en hel del saker att tänka på innan man passerar den. Och finns regler man måste följa för att få passera den. Bland annat ska vätskan ner i zippåsar, och all teknik plockas fram. Arkivbild. Bild: Kristin Lidell

Det räknas som vätska i säkerhetskontrollen

Vad som räknas som vätska är allt som är flytande, som till exempel läsk, vatten, solkräm, sylt, kaviar, handsprit och flytande läppglans.

Även alla ytterplagg ska tas av och läggas i plastlådan för kontroll, som jackor, kavajer och kappor. All metall som kan ge utslag i metalldetektorn ska fram den med, som till exempel mynt och nycklar. Så också all teknik, och dit räknas datorer, surfplattor, kameror och numera även mobiltelefoner.

ANNONS

Enligt Anna Strömwall har flygresenärerna ofta dålig koll på hur mycket vätska de får ta med, om bagaget ingår i biljetten eller ej och att det hos vissa flygbolag bara går att checka in digitalt. Hon uppmanar resenärer att kolla upp det innan hos flygbolaget.

Men det finns en sak som ständigt ger de flygande huvudbry och som är den vanligaste frågan personalen på Landvetter får svara på. Det är hur man sätter på bagagetaggen på resväskan. Till och med flygplatsens chef får rycka in och hjälpa till med den frågan när hon är i terminalen, berättar hon.

Ny teknik i säkerhetskontrollen på Landvetter

När det kommer till säkerhetskontrollen så kommer den att förändras i framtiden. Resenärerna kommer troligen inte behöva plocka fram varken teknik eller vätska när de ska passera säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Den nya tekniken har i sommar börjat användas på terminal 5 på Arlanda flygplats i Stockholm. Tekniken avläser enkelt och säkert både resenären och bagaget, vilket förkortar tiden i säkerhetskontrollen. I förlängningen kommer det att leda till att passagerarna kan ta med sig mer vätska, enligt Swedavia.

Tekniken finns dock inte på Landvetter flygplats än.

– När vår säkerhetskontroll inte räcker till på grund av mängden passagerare finns det yta som är förberedd för en ny säkerhetskontroll. Det innebär ny teknik, men hur den ser ut vet vi inte än, och inte när det kommer att ske, säger Anna Strömwall.

ANNONS

Men hon tippar att Göteborg kan ha den nya tekniken på plats om fem till tio år.

LÄS MER:Det här händer i Kungsbacka i sommar

LÄS MER:Hallänningar löper större risk att drabbas av hudcancer

LÄS MER:Åtta heta hemestertips – i sista sekunden

LÄS MER:Därför är det extra mycket bajsbakterier nu

ANNONS