Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Desiree, 27, flyttade till Kungsbacka för kärlekens skull

För ungefär fem år sedan träffade Desiree Fernandez från Sydafrika sin nuvarande pojkvän Daniel Larsson på nätet. I januari valde hon att flytta från Kapstaden till Kungsbacka för kärlekens skull. Nu försöker hon lära sig mer om språket och kulturen här.

Desiree Fernandez, 27, från Sydafrika träffade sin nuvarande pojkvän, Daniel Larsson, på nätet. Vid den tidpunkten studerade hon på universitetet i Port Elizabeth och Daniel hade ett jobb i Sverige. Efter att ha pratat till och från i flera månader beslutade de sig för att träffas i Kapstaden en dag i juni.

– Jag trodde faktiskt inte att vi skulle träffas eftersom han bodde så långt bort. När man träffar någon på internet så vet man inte riktigt om det personen berättar är sant, men till slut sa jag att han kunde komma hit och hälsa på mig, säger Desiree.

LÄS MER: Nathalie Danielsson - 2,3 miljoner följare och mobbad

Efter att ha spenderat sju dagar tillsammans i huvudstaden med att utforska omgivningen och varandra, föll Desiree för honom. För henne var det precis som kärlek vid första ögonkastet.

– Jag blev så förvånad över att han var en så snäll och fin kille. Jag kunde se oss två tillsammans, men för honom var det inte riktigt kärlek vid första ögonkast och efter det åkte han tillbaka till Sverige igen. Men jag tror att han levde lite i förnekelse och var orolig över att det inte skulle fungera.

Daniel och Desiree på safari. Bild: Privat
Daniel och Desiree på safari. Bild: Privat

Extremt fattiga och rika områden

Men kärlekshistorien slutade inte där.

Några månader passerade förbi och höst blev till vinter. Under julen bjöd Daniel hem Desiree till sin familj och kort därefter fick han sitt brev från universitetet i Port Elizabeth som sa att han hade blivit antagen.

Under de nästkommande tre åren spenderade de sin tid tillsammans i Sydafrika med att bland annat uppleva ett safari, nationalparker, hennes hemstad Mpumalanga och tog examen. Hon lärde honom allt om landet som hon växte upp i.

– Det är helt annorlunda kulturer, etniciteter och kvinnor och män är inte jämlika här. Det är generellt ett väldigt ojämlikt samhälle där man kan se de fina områdena, och bara två kvarter bort kan man se de extremt fattiga områdena. Det är mycket kriminalitet och man måste vara försiktig, säger Desiree.

LÄS MER: Bror Tolver Larsson har upplevt mycket under sina 107 år

Desirees mamma och Daniel var med när hon tog sin första examen i Port Elizabeth. Bild: Privat.
Desirees mamma och Daniel var med när hon tog sin första examen i Port Elizabeth. Bild: Privat.

”Det var svårt att säga hej då till familjen”

Tre år passerade och när Daniel var klar med sina studier flyttade han tillbaka till Kungsbacka för att jobba. Den första tiden hade de förhoppningar om att de skulle kunna hälsa på varandra, men sedan slog pandemin till i världen och gränserna stängdes.

Under hela 2020 fick de prata via telefon, Skype och bara längta efter den dagen de äntligen skulle få träffas igen. Men samtidigt ställdes de också inför ett ultimatum: antingen måste han flytta till Sydafrika eller hon till Kungsbacka.

I januari i år packade Desiree sina väskor och vinkade hej då till sin familj vid flygplatsen.

– Jag är ganska van vid att vara hemifrån eftersom jag studerade på ett universitet tio timmar bort från min familj. Men det var svårt att säga hej då till familjen nu, speciellt när man vet att de inte kan komma och hälsa på.

Desiree.
I början tyckte Desiree att det var märkligt att människor inte hälsade på varandra på stan, men nu har hon börjat lära sig mer om kulturen här. Bild: Sanna Puoskari

Kulturkrockar: ”Det är utmanande”

Efter en lång flygresa landade hon till slut i Kungsbacka och flyttade in hos sin stora kärlek.

Ganska snabbt upptäckte hon att det var stora kulturkrockar och i början kunde hon tycka att det var lite märkligt att människor inte pratade med främlingar på stan, bussen eller i restaurangen.

– Jag tror att människor i mitt hemland är mer öppensinnade och spontana. Där är det inte konstigt att man bjuder in någon man just träffat, det behöver inte alltid vara så personligt. Men här har människor fullt upp med annat och planerar oftast in sina dagar.

LÄS MER: Bröllopsfotografen Natalie älskar kärlek: ”Är man kär så är man vacker”

Men med tidens gång har Desiree lärt sig mer om den svenska kulturen, systemet och hur människor fungerar. Hon har sett saker från ett annat perspektiv och försökt anpassa sig mer efter det.

– Jag tycker att det är jättekul att vara här och jag är öppen för att lära mig mer om kulturen och språket. Det är utmanande, men jag vill skapa en framtid här och söker jobb varje dag. Jag försöker tänka att om min pojkvän kunde bo i Sydafrika ett tag så kan jag bo här.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.