Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Deras skoskydd av återvunnet tyg vinner pris

Varför använda engångsskydd i plast på fötterna när man kan ta fram något som går att återanvända? Skoskydd av återvunnet tyg som görs av deltagare på dagliga verksamheten är vinnare av det nationella priset ”Lätt att sprida 2021”. Det blev en festlig stämning när vinnaren presenterades.
– Det var toppen. Jag satt vid datorn och hörde när vi vann. Vi alla har vunnit, säger Alexander Dahlqvist och skrattar.

I verkstan pågår arbetet för fullt. Pontus Sparrhed klipper tyget efter mallen, Per Broberg syr längs kanterna. När det är klart ska resåren sättas in och Alexander Dahlqvist tycker att det är det roligaste. På bordet framför de två symaskinerna ligger färdiga skoskydd, av återvunnet tyg.

– Jag har gjort många. Allting är roligt, att sy och trä resår. Alla tyger är fina, säger Sofia Wallin.

LÄS MER: Christian saknar sitt jobb – får inte komma tillbaka förrän hösten

”Jublade och gav varandra high five”

Under Innovationsveckan som pågår runt om i Sverige uppmärksammas smarta lösningar inom kommunala verksamheter. I fredags presenterades vinnaren av Lätt att sprida-priset 2021, det stod mellan de tre bidragen som hade fått flest röster. Dagliga verksamhetens skoskydd vann.

– Det är så fantastiskt. Vi hade på storbild och följde prisceremonin här inne i verkstan. När de ropade upp vinnarna skrek alla rätt ut, jublade och gav varandra high five. Det var festlig stämning, säger stödassistenten Ida Ludvigsen.

LÄS MER: Daglig verksamhet öppnar tidigare än planerat: ”Känns jättebra”

Hoppas idén sprids till andra kommuner

Alexander Dahlqvist följde prisutdelningen via datorn.

– Det var toppen. Vi alla har vunnit, alla firade. Jag firade sen med familjen och hundarna, säger han och skrattar.

Det var Sandra Einhaus, miljöingenjör på teknikförvaltningen som kom på idén. Genom att samarbeta med individ- och familjeomsorg så har Teknikens hus slutat använda engångsskydd i plats. Nu används i stället skoskydden i tyg, som man kan tvätta och återanvända.

– Det är ett levande projekt. Vi hoppas fler verksamheter inom kommunen kommer använda dessa, framför allt i förskolan. Vi hoppas även att andra kommuner följer efter, det är något som alla kan göra, säger Sandra Einhaus.

Lätt att sprida-priset

  • Delas ut varje år under Innovationsveckan.
  • Innovationsveckan är ett initiativ av Sveriges kommuner och regioner (SKR), Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet), Upphandlingsmyndigheten och Myndigheten för digital förvaltning.
  • Motivering: ”Deras “Skoskydd av återanvänt tyg” är verkligen lätt att sprida och minskar vårt klimatavtryck samtidigt som det är ett glädjefullt samskapande.”

LÄS MER: Här är laget där alla får ta plats

Samarbeten skapar meningsfullt arbete

Under pandemin har man försökt hitta nya arbetsuppgifter eftersom dagliga verksamhetens fokus, med musik och teater fått hålla stängt. Bland annat har man varit ute och plockat skräp, också ett samarbete med teknikförvaltningen.

– Det är roligt att vi vann. Genom att sy tossorna skapar vi en bra miljö för tekniken. Det är bra att vi samarbetar med tekniken, det är de som syns där ute på gatorna, med sopbilarna, papperskorgarna och allt de gör, säger Per Broberg och fortsätter:

– Vi sitter här tillsammans som en grupp, i en skyddad verkstad och alla gör sitt. Det var också roligt när vi plockade skräp och alla hälsade på en. Man kan göra skillnad.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.