Deras annorlunda sommarjobb: Driva eget företag

Under tre veckor i sommar får ungdomar i Kungsbacka testa på att vara entreprenörer. De får bland annat utbildning i hur man driver ett företag, säljstrategi och marknadsföring.
– Det är kul och jag älskar att lära mig nya saker som jag kan ha nytta av i framtiden, säger Rawan Sabie Alai, 18.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeKungsbacka usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

För första gången håller Ung Företagsamhet, UF, i Halland tillsammans med Kungsbacka kommun entreprenörskap för unga under sommaren. En liknande satsning har funnits i Kungsbacka tidigare men i en mindre skala. I år får 20 ungdomar under tre veckor lära sig om företagsamhet och testa på att starta och driva eget företag.

– Förra året hade vi bara en vecka och det var digitalt. Att vi nu samarbetar med UF gör att det skapar nya vägar och blir mer på riktigt, säger Evalotta Magnusson, processledare Kungsbacka kommun.

LÄS MER:Ralf Jutvik, 95, är årets företagare i Kungsbacka kommun: "Ska fira med vännerna på jobbet”

Bra med flera valmöjligheter i framtiden

Rawan Sabie Alai pluggar natur på Aranäsgymnasiet. Där lär hon sig inte så mycket kring företagsamhet och hon tog därför chansen att kunna göra det på sommarlovet.

– Jag kommer plugga på universitet efter gymnasiet, men man vet inte vilken väg man kommer ta senare i livet eller om man lyckas med det man vill göra. Då kanske jag öppnar något eget, säger hon.

Hon funderar på att sälja minipizzor och piroger utanför badhuset, så folk kan få något snabbt att äta. Lillbrorsan Osama Sabie Alai, 17 år, ska också testa på att vara sommarentreprenör. Han vet inte ännu vad han vill göra under de här veckorna men han funderar på någon slags tjänst.

– Kanske sälja hemsidor till företag. Det är bra att lära sig hur man driver ett företag, det kan hjälpa en i framtiden. Jag har alltid haft tanken på att starta ett företag, säger han.

LÄS MER:Kungsbackaungdomarna blev årets marknadsförare

Moa Florén och Rebecca Savklint Falk vill sälja glass, dricka och hembakat i Vassbäck i Frillesås. De är redo att sätta igång om deras tillstånd beviljas.
Moa Florén och Rebecca Savklint Falk vill sälja glass, dricka och hembakat i Vassbäck i Frillesås. De är redo att sätta igång om deras tillstånd beviljas. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Kungsbackaföretaget storsatsar i nya lokaler: ”Det här är framtiden”

”Drivna ungdomarna med massor av affärsidéer”

Första dagen är i full gång och de flesta spånar fortfarande på idéer till företag. Men kompisarna Moa Florén och Rebecca Savklint Falk, båda 15 år och från Frillesås, har redan en idé som de funderat på i ett år.

– Det finns en strand i Frillesås, Vassbäck, som inte har någon kiosk. Vi har varit där mycket och då har vi märkt att det saknas, säger Moa Florén.

Förhoppningen är att kunna sälja bland annat glass, dricka, kaffe och hembakat. Går det bra kommer de fortsätta vara där hela sommaren.

– Det är kul att lära sig hur man sköter saker och ting, marknadsföring och planering. Vi tänkte till exempel ha skyltar och lägga ut på Instagram så folk vet att vi finns, säger Rebecca Savklint Falk.

Ida Thorén Olsson, regionchef på UF i Halland, hoppas att detta ska inspirera ungdomarna till att starta eget, eller i alla fall veta att möjligheten finns.

– Med pandemin så ser vi att det finns färre ungdomsjobb och en högre arbetslöshet. Vi kan ju entreprenörskap så vi kan bidra med den kunskapen. Det är så fantastiskt att se de här drivna ungdomarna med massor av affärsidéer, och det är bara dag ett. Det kommer blir roligt att följa ungdomarna under de här veckorna, säger hon.

LÄS MER:Sommarbutiken på Tjolöholm avlastar ordinarie butiken

Maryam Shamloo och Teodor Edefors vill sysselsätta sig under sommaren. De båda ser fram emot att få lära sig mer om företagsamhet.
Maryam Shamloo och Teodor Edefors vill sysselsätta sig under sommaren. De båda ser fram emot att få lära sig mer om företagsamhet. Bild: Ellinor Svensson

”Jag vill göra skillnad”

En grupp som funderar på vad de ska starta för företag är Maryam Shamloo, Teodor Edefors och Anissa Boujrad.

– Det vi vet är att vi vill göra en tjänst, kanske ha någon sommarskola eller en kurs, eftersom det varit mycket distansundervisning. Vi vill hitta någon tjänst utifrån var efterfrågan finns i samhället, säger Maryam Shamloo, 17 år.

Anissa Boujard, 15 år, var med förra året under den veckan som det var då digitalt.

– Då var det bara en utbildning så det kommer bli roligt nu att lära sig mer om företagsamhet och få testa det på riktigt. Jag fick många idéer förra året och det är kul att lära känna andra, säger hon.

Matilda Hellström, 19 år, bollar idéer med de andra men hon vill förmodligen göra något eget. Hon hoppas att hon kommer bli en bättre problemlösare under de här veckorna.

– Jag vill göra skillnad. Jag funderar på att anlägga blomsterängar för bin, men jag har inte bestämt mig än. Det kommer nog vara svårt att välja en idé.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS