Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Den första julstämningen sprider sig i Kungsbacka

Vem längtar inte till att frossa i pepparkakor, lussekatter och varm glögg? För att inte tala om adventsljusstakar och julbelysning som lyser upp i mörkret. Men för den som vill ha julkänslor redan i helgen så har de första julmarknaderna dragit igång. I Onsala var stämningen på topp.
– Det är fantastiskt roligt och väldigt uppskattat av många, säger arrangören Heléne Uhlin.

Julen kom tidigt i år. I alla fall julkänslorna. I helgen har julmarknaderna börjat i Kungsbacka och först ut är Onsala julmarknad som anordnas på båtmuseet. Även Tjolöholms julmarknad har dragit igång och den håller på till slutet av november.

I Onsala kunde man få träffa på tomten, fika och hitta många unika julklappar till andra eller till sig själv. Julmarknaden pågår under lördag och söndag.

– Det har varit full fart här från att vi öppnade klockan 11, säger Katarina Johansson som varit med på julmarknaden sedan starten 2014.

LÄS MER: Hobbyn blev Ulricas väg ur mörkret

”Längtat efter det här”

Det har även hennes hantverksgranne Susanne Rickardt. Förra året var det inställt och hon märker att det är en annorlunda stämning i luften.

– Folk har längtat efter det här. Det känns otroligt roligt. Det har varit tufft för oss hantverkare, men det har gått att lösa. Jag har marknadsfört mig på sociala medier men jag har tagit andra anställningar också, säger hon.

LÄS MER: Gösta berättar om vrakfynden: ”Ska till Antikrundan nästa vecka”

För 2,5-åriga Alfred Falk är det första gången han är på julmarknaden. Och då är det inte så konstigt om tomten vid första anblick är lite läskig.

– I början var han rädd för tomten men sen blev han glad och nu har det vänt helt. Han kan inte släppa honom, säger mamma Therese Falk.

LÄS MER: Så blir årets julmarknad på Tjolöholms slott

Vill att tomten ska vara med

Hon tycker det är mysigt med julmarknad här på båtmuseet och framför allt är det efterlängtat eftersom allting var inställt förra året.

– Det är kul att hitta på någonting, säger hon.

Familjen ska gå för att köpa lördagsgodis. Men de kommer inte långt förrän Alfred springer tillbaka till tomten och vill att han ska följa med.

LÄS MER: Tack för att du cyklar – här får du nycklarna till Tjolöholm

Flera utställare kommer tillbaka

Arrangören Heléne Uhlin berättar att från början, 2014, hade de julmarknaden i Mariedal. Men för tre år sedan flyttade de till båtmuseet.

– Jag är väldigt glad och nöjd. Julmarknaden är fantastiskt rolig och väldigt uppskattat av många. Många utställare är återkommande och det finns ett varierat utbud, säger hon.

LÄS MER: Julmarknad på Tjolöholms slott – med skådespelare och familjeföreställning

Förra året var det inställt, hur känns det att vara tillbaka som vanligt nu i år?

– Det är skräckblandad förtjusning. Speciellt när man hör att smittan ökar i andra delar av världen. Men man får hoppas att alla tar sitt ansvar och att de flesta är vaccinerade. Det har varit en lyckad dag med mycket folk och härlig stämning.

Utställaren Annette Olsson håller med.

– Folk kan åka långt för att gå på julmarknad. Vi får hoppas att vi kommer tillbaka till det normala igen. Det är extra stämningsfullt, nästan lite festligt i dag, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.