Demonstration mot kall mat drog stor uppslutning

På tisdagen samlades en stor folkmassa utanför fullmäktigesalen vid Stadshuset i Kungsbacka för att visa sitt missnöje med beslutet att ge hemtjänsttagare kall eller fryst mat ämnad att värma på egen hand. Arrangör var Agnetha Ernegård från Kungsbacka framtidsparti.
– Jag är överväldigad, säger hon om uppslutningen.

ANNONS
|

Trots en bitande kall februarivind samlades någonstans mellan 100-150 personer för att delta i en demonstration utanför Stadshuset i Kungsbacka på tisdagskvällen. Demonstrationen anordnades för att protestera och visa missnöje med beslutet att servera kall eller fryst mat till hemtjänsttagare, och arrangören Agnetha Ernegård från Kungsbacka framtidsparti var den som ledde sammankomsten.

– Vi är här i kväll för att visa vårt stöd till alla omsorgstagare som tvingas köpa kyld eller fryst mat. Personer som har bott och verkat i den här kommunen varje dag i sina liv, är inte de värda bättre? ljöd Ernegårds stämma genom en raspig megafon.

ANNONS

Svaret från åhörarna blev ett rungande ”JO”.

”Skulle inte själv vilja ha den maten”

En som var på plats för att delta i protesterna var Susanne Lundin Larsen.

– Jag jobbar själv som sköterska i kommunen och anser att alla äldre ska få varm lagad mat. Vi har dementa som knappt vet vad det är de ska äta i dag, och jag kan säga att jag skulle själv inte vilja ha den maten som erbjuds nu, säger hon.

En annan som slutit upp var Anita Berglund, och hon var av samma åsikt.

– Man har börjat närma sig den åldern då det inte är långt kvar till man själv kanske kommer att behöva bli serverad mat. Och som det känns nu så är ju det inget att direkt se fram emot. Jag känner verkligen med de äldre som behöver ha det så här. Det är beklämmande att vi i en så rik kommun som Kungsbacka inte kan åstadkomma bättre, säger hon.

”Är överväldigad”

Kvinnan bakom arrangemanget, Agnetha Ernegård, var själv glatt förvånad av den stora uppslutningen.

– Jag hade inte väntat mig att vi skulle bli så här många. När jag ansökte om tillstånd uppgav jag att vi troligen skulle bli någonstans mellan tjugo till femtio personer. Men så blev det såhär. Jag är överväldigad, säger hon.

ANNONS

Vad händer härnäst?

– Vi har en namnlista ute som folk skriver under. Och snart kommer nämndens ordförande, Hravn Forsne, ut för att få svara på frågor. Vad jag har hört så har han samlat ihop representanter från hela Alliansen, säger Agnetha Ernegård.

Hravn Fornse (M), ordförande i nämnden för Vård och omsorg, fick möta demonstranternas missnöje tillsammans med Monica Neptun (L) och Ulrika Högstrand (KD).
Hravn Fornse (M), ordförande i nämnden för Vård och omsorg, fick möta demonstranternas missnöje tillsammans med Monica Neptun (L) och Ulrika Högstrand (KD). Bild: Daniel Blomqvist

Möttes av burop

När så Hravn Forsne (M) och övriga från nämnden för Vård och omsorg klev ut steg sorlet bland demonstranterna. När Forsne tog megafonen övergick sorlet i burop, vilket fick Agneta Ernegård att ta tillbaka megafonen för att mana till lugn och gott uppförande.

Till slut fick dock nämnden chans att svara på frågorna och kritiken. Och för Hravn Forsnes del så handlade det mycket om att försvara såväl matens kvalitet som den valfrihet som anförts som ett tungt vägande skäl.

– Som det var tidigare så lagades det två alternativ av mat på vardagar, och ett på helger. Om det då var mat man inte tyckte om, ja då fanns det inget annat att välja på. Vi vill inte tvinga någon att äta något man inte tycker om, sa Hravn Forsne från stadshustrappan.

Kommer inte ge upp

Frågorna och ropen från demonstranterna visade dock på att svaren inte var till belåtelse. Då tog Bengt Alderin (C) ordet.

ANNONS

– Ni har ju POSAM (Pensionärsorganisationernas samorganisation, reds. anm) att driva sådana här frågor med. De har ju varit med i diskussionerna inför beslutet, men hur kommer det sig att de inte har haft några synpunkter, klämde han i utan att ens använda sig av megafonen.

För Agnetha Ernegård och övriga deltagares del verkade dock nämndpolitikernas svar inte rubba inställningen att hemtjänsttagarna bör få varm och lagad mat.

– Namnlistan kommer att lämnas in. Vi tänker inte ge upp, säger Agneta Ernegård.

LÄS MER:Knarkkurir togs på bar gärning – döms till fängelse

LÄS MER:Elev grovt misshandlad på skola i Kungsbacka

ANNONS