Arkivbild, Metallica på Ullevi 9 juli 2019. I slutet av september i år kommer vi ha fulla salonger runt om i Sverige, meddelade idrott- och kulturminister Amanda Lind under tisdagen.
Arkivbild, Metallica på Ullevi 9 juli 2019. I slutet av september i år kommer vi ha fulla salonger runt om i Sverige, meddelade idrott- och kulturminister Amanda Lind under tisdagen. Bild: Robin Aron

Deltagartaket för sammankomster tas bort 29 september

I slutet av september tas en rad coronarestriktioner bort, meddelade regeringen på tisdagseftermiddagen. Det kommer då bli möjligt att dansa på dansgolv, äta obegränsat många på restaurang – och samlas på konsert igen.
– I slutet av denna månad kommer vi kunna ha fulla salonger runt om i landet, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

ANNONS
|

Under en pressträff på tisdagen meddelade regeringen att Sverige den 29 september går in i den fjärde fasen av att lätta coronarestriktionerna. Detta innebär att det från och med då inte kommer finnas några begränsningar gällande antalet personer vid sammankomster, på restauranger eller i privata sammankomster i hyrd lokal.

– I slutet av denna månad kommer vi kunna ha fulla salonger och läktare runt om i landet, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Förutom deltagartaken tas även avståndskraven mellan sittplatser och sällskap tas bort.

– Ett oerhört viktigt besked för arrangörer runt om i landet, säger idrotts- och kulturministern.

ANNONS

Under presskonferensen lyfts frågan om det kommer vara möjligt att dansa på nattklubb i slutet på månaden. På den frågan är svaret från både socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör tydligt:

– Ja.

Rådet om hemarbete tas bort

Även rådet gällande hemmajobb tas bort.

– Pandemin är inte över, smittspridningen i Sverige är inte över, men av de som är fullvaccinerade kommer livet kunna återgå till det normala, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

Anledningen till lättnaderna är vaccinationsgraden i Sverige.

– Vi har sett ett väldigt stort intresse av vaccination i landet, det viktiga är att människor förstår att om jag inte vaccinerar mig utsätter jag mig själv och andra för en risk, säger Johan Carlsson.

Nuvarande restriktioner inte effektiva

– De restriktioner som nu finns ser vi inte är effektiva mot att förhindra smittspridningen. Nu handlar det om att få upp vaccinationsgraden, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Men fler bör vaccinera sig, understryker hon.

– Det kommer krävas ännu fler vaccinerade för att vi ska känna oss trygga med att ha det som innan pandemin.

Frågan om covidpass går ut på remiss

Under presskonferensen tas även frågan om covidpass upp. Lena Hallengren meddelar att frågan om vaccinationsbevis skickas på remiss till Folkhälsomyndigheten.

– Men tanken är inte att det ska behöva användas utan vi har beretts för att vi ska ha en beredskap och nu remitterar vi detta, säger socialministern.

ANNONS

Men om smittspridningen ökar igen kan det bli aktuellt med lokala restriktioner, berättar Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

– Rent teoretiskt är det möjligt, eftersom vi har lokala skillnader i vaccinationstäckningen, säger han.

Detta gäller från och med 29 september:

• Rådet att arbeta hemifrån tas bort.

• Deltagartaket för allmänna sammankomster tas bort.

• Deltagartaket för privata sammankomster tas bort.

• De restriktioner som finns kvar för serveringsställen tas bort (till exempel storlek på sällskap och avstånd mellan sällskap).

• Frågan om vaccinpass på större evenemang går ut på remiss.

ANNONS